Civilek tanácskoztak a várban

Civilek tanácskoztak a várban
Szerda este a vár volt katonai adminisztrációs épületében (I) a civil és a kulturális szféra képviselőivel szervezett találkozott az RMDSZ. Jelen volt Hegedűs Csilla ügyvezető alelnök.


A találkozó moderátora Péter I. Zoltán helytörténész, az RMDSZ megyei tanácsosjelölt listájának 7. helyezettje volt. Felvezetőjében arra hívta fel a figyelmet: csak látszólag nincs semmi köze egymáshoz a civil életnek és a kultúrának, de a valóságban például Bihar megyében a civil szervezetek többsége szorosan kapcsolódik a kultúrához. Megjegyezte: a tanácskozás fő célja, hogy az érintettek jelezzék a problémáikat, hogy aztán a választások után, amennyiben kedvezően alakulnak az eredmények, a Bihar Megyei Tanács valamilyen módon finanszírozni tudja a tevékenységeiket.

Pásztor Sándor megyei tanácselnök-jelölt kiemelve azt, hogy a bihari magyarság válogatott szakértői csapatát állította össze, arról számolt be, hogy ennek a koncepciónak a jegyében az elmúlt időszakban találkozott a különböző területek képviselőivel: Margittán a fiatalokkal, Szalontán a pedagógusokkal, Érmihályfalván a gazdákkal, Székelyhídon az egyházak képviselőivel és Belényesen a szórványban élőkkel. Meglátásában ezek a kihelyezett gyűlések hasznosak, mert számos új információ birtokába jut, sok mindenről értesül, olyan gondokról is, melyek orvoslása nem biztos hogy pénzügyi megoldást igényel. A civilekkel pedig azért Váradon akart párbeszédet folytatni, mert nagy részük a megyeközpontban él, és emellett azt is el szeretné érni, hogy a vár élettel teljen meg.

Szent László-út

Hegedűs Csilla volt kulturális államtitkár és miniszter, az RMDSZ országos ügyvezető alelnöke két dolgot emelt ki. Arról beszélt, hogy folyamatban van az Erdélyi Magyar Értéktár elkészítése, és jó lenne, ha Várad, illetve Bihar megye is aktívan bekapcsolódna, a várat már felterjesztette a listára. Nem nehéz kitölteni az adatlapot, és arra is kell gondolni, hogy talán a reprezentatív objektumok, tárgyak majdan hungarikumokká is válhatnak.

A másik bejelentés arról szólt, hogy tavaly kezdeményezte a Szent László-út megnyitását. Ez Észak-Kelet Magyarországon, a Partiumon és Erdélyen haladna keresztül, 44 települést érintve, a székelyföldi Gelencétől a magyarországi Kisvárdáig. Turisztikai és egyéb szolgáltatásokat is magába foglalna, tehát munkahelyek teremtődnek általa. A váradi vár lenne az egyik magja, és idővel az egész Kárpát-medencére kiterjesztenék.

A hozzászólások rendjén Kecse Gabriella, a Tanoda Egyesület elnöke úgy vélte: a vidéki civileket kapacitálni kellene, hogy aktívabbak legyenek. Jakabffy László műemlékvédő, mérnök felvette, hogy magyarul is tudó idegenvezetőket is alkalmazni kellene a várban, kellenének magyar feliratok is, elnevezések, QR-kódokkal lehetne fellendíteni a turizmust, és nyomatékosítani kéne, hogy Szent László monostort épített ezen a helyen. Gavrucza Tibor ny. lelkipásztor az útmutatókat, és térképeket hiányolta a várban, Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság vezetője pedig hatékonyabb együttműködést sürgetett az önkormányzatok, és egyéb hivatalok, intézmények közt.

Ciucur Losonczi Antonius