Civilek támogatása, műemlékek mentése

A magyar civil szervezetek költségvetéséről tájékoztatott Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere. A sajtótájékoztatón a műemlékeket gyűjtő új honlapról is szó volt.

 

 

Biró Rozália tájékoztatón kifejtette: „2008-tól napjainkig nemtörődömség övezi a civil szervezetek támogatási területét, mivel Ilie Bolojan polgármester listáján a sokadik helyen szerepel a civil szféra és az egyházak támogatása.” Elhangzott, hogy 2004-ben országos szinten előszőr a Bihar megyei RMDSZ kezdte el a civil szféra támogatását. „A költségvetési keret szerint el kell dönteni, hogy kevesebb pályázót nagyobb összeggel, vagy több pályázót kevesebb pénzzel támogatunk. Mi az utóbbit választottuk”– tette hozzá az alpolgármester. A magyar civil szervezetek 2011-ben kevesebb támogatást kaptak, mint 2010-ben, amikor az összeg 430.000 lej volt. Az idén 250 000 lejt utaltak ki a keretösszegből, viszont a százalékos megoszlás szerint többet jutottak a magyar civil szférának. Ez a keretösszeg 35,6 százalékát jelenti, a tavalyi 27 százalékhoz képest. Idén 49 magyar civil szervezet 93 pályázata kapott támogatást. A nyertes pályázatok többsége ifjúsági, kulturális és környezetvédelmi projekt volt. „Az önkormányzat és az RMDSZ frakció nevében köszönöm minden civil szervezetnek, akik nem magukért, hanem a közösségért dolgoznak, ezzel színesebbé és egyedibbé teszik a nagyváradi életet” – fogalmazott Biró Rozália. A civil szervezetek programjai, amit eddig a Varadinum oldalain olvashattak, már internetes adatbázisban gyűjtik. A www.nagyvarad.ro honlapon található egy jövő évre vonatkozó eseménynaptár, amelyen a civil szervezetek rendezvényeit gyűjtik össze. A honlap a továbbiakban is bővíthető, és elkerülehetők lesznek az egymásra szervezések.

 

Műemlékvédelem

 

Sárközi Zoltán nagyváradi tanácsos, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: az alapítvány honlapja mellett december 2-tól kezdődően a váradi Pro Liberta Egyesület honlapjára (www.proliberta.uw.hu) is felölthetők a már meglévő, vagy műemléknek javasolt épületek fotói, vagy ezekre vonatkozó egyéb információk. A honlapra bárki feltölthet olyan épületfotót, amelyről úgy gondolja, hogy meg kell menteni az enyészettől vagy a rombolástól.

Második pontként az Olaszi temetőben zajló munkálatok körül kialakult vita megoldását ismertette. „Bimbó– Szuhai Tibor, a Közterület Fentartó Vállalat (ADP) igazgatójának segítségével sikerült egy kegyeletteljes megoldást találnunk. Az ADP munkatársai kéthetente kiszállnak a helyszínre és az előkerülő csontokat és sírkőveket egy speciálisan kialakított tárolóban elszállítják a Rulikowski temető ravatalozójába”– fejtette ki a tanácsos. A továbbiakban Kordics Imre történész munkáját köszönte meg, aki a Rulikowski temetőben felméri és katalogizálja a régi sírköveket, valamint a városban fellelhető emléktáblák és szobrok összeírását is elvégzi.

 

Kiemelt város

Sárközi Zoltán közölte: Nagyváradot huszonnegyedik tagként felvették az Art Nouveau Hálózat kiemelt városok listájára. Nagyvárad az egyetlen romániai város, amelyet kiválasztottak, olyan városok mellett, mint Brüsszel, Glasgow, Helsinki és Budapest. A kiemelt városokat nyílvántartó honlapon (www.artnouveau-net.eu) külön köszöntik Nagyváradot.

 

Nagy Noémi