Civilek költözhetnek a várba

Néhány napon belül felavathatják a parkot az Octavian Goga utcában
Néhány napon belül felavathatják a parkot az Octavian Goga utcában
Péntek délután a városháza dísztermében rendkívüli közgyűlést tartott Nagyvárad önkormányzati képviselő-testülete. Egy-egy napirendi pont a várra vonatkozott, és a Fekete Sas-palotára.

A múlt pénteki rendkívüli tanácsülésen a szociáldemokraták tartózkodása mellett elfogadták a Fekete Sas-palota felújítását célzó projekt új műszaki-gazdasági mutatóit tartalmazó előterjesztést. Mircea Mălan liberális alpolgármester szerint ez közel 50 ezer eurós megtakarítást eredményez a helyi költségvetésben. A változtatást többek közt azzal indokolta, hogy a mozaikcserére kiírt két versenytárgyalásra senki sem jelentkezett, és különben is, az időközben felfedezett eredeti falfestések színe nem passzolt a mozaik kinézetével. Megjegyezte: az új projekt előírja, hogy a padlózat olyan természetes burkolókőből készüljön, melyben visszatükröződik majd a kupola. Hozzátette: míg az előző tender megvalósítása 448 ezer euróba került volna, melyből az önkormányzati hozzájárulás 300 ezer euró lett volna, az új műszaki megoldás csupán körülbelül 256 ezer euróba kerül. Előnye, hogy szakaszonként lehet dolgozni anélkül, hogy különösebben akadályozva legyen majd a közlekedés a passzázsban, és a vendéglátóipari egységek tevékenysége se lesz annyira megzavarva. Amúgy pedig két fajta anyagot: veronai vörös márványt és három színű gránit lapokat (világosszürke, sötétszürke, fekete) használnak majd. A munkálatok valamikor a tavasz folyamán kezdődnének el, és 2016. június 30-ig befejeződnének.

Civilek a várban

A tanácsülésen ugyanakkor megszavazták, hogy a civil szervezetek október 19. és november 18. között pályázhassanak arra, hogy két évig ingyenesen használhassanak helyiségeket a nagyváradi vár I. épületszárnyában. Különböző kritériumok alapján pontozzák őket a kiválasztásukkor, például több pontot ér, ha nagyobb szabású eseményeket szerveznek, vagy a külföld is felfigyel valamilyen általuk szervezett eseményre. Szintén a létesítménnyel kapcsolatos hír, hogy a képviselő-testület azt is megszavazta, hogy tegyék meg a szükséges adminisztratív és szervezési lépéseket annak érdekében, hogy vár-, illetve városi múzeum létesülhessen az A, B, P és K (földszint), illetve a H (középszint) épületszárnyakban. Rábólintottak arra is, hogy 3,1 millió lejjel támogatják a Termoficare Zrt.-t a termelési veszteségei fedezése céljából.

Parkok

A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan váradi polgármester elmondta, hogy jövő tavasszal az önkormányzat egy sportparkot létesítene Várad-Szőllősön, a Meiului utca és Lotus bevásárlóközpont közt egy telken. A közel 1,3 hektárnyi területen lenne többek közt 3 teniszpálya, 2 kosárlabdapálya, egy labdarúgó kispálya és 3 pingpongasztal. Néhány napon belül pedig felavathatják azt a parkot, mely az Eco Bihor támogatásával valósulhatott meg az Octavian Goga utcában, az invesztíció értéke 186 ezer lej. Az említett cég támogatásával ezen kívül gyepet fektettek le az Oradea Plaza mellett, illetve befektettek három utcai fitneszterembe és egy zöldkerítésbe.

Új lakónegyed

Ilie Bolojan polgármester sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: úgynevezett PPP-konstrukcióban az önkormányzat egy új lakónegyedet kíván létesíteni a temetőtől a Várad-Szőllősre vezető Ceyrat utca bal oldalán. Három-négy emeletes, 1-3 szobás tömbházak épülnének itt, leghamarabb 2017 nyaráig. A több mint 900 lakrész közül 728-at piaci alapon értékesítenének, 180 pedig szociális lakás (ANL-típusú) volna. Ugyanakkor az ingatlanok alatti területet tíz évre koncesszióba adnák, után pedig a befektetőnek lehetősége nyílna a megvásárlásra, árverés útján. A közművesítést a helyhatóság vállalná magára, és lennének parkok, zöldövezetek, játszóterek is.

Ciucur Losonczi Antonius