Civilek és politikusok párbeszéde

Civilek és politikusok párbeszéde
Az 52-es Koalíció tagjaként az 52/2003-as törvényről szóló kerekasztal beszélgetésre hívta meg a Ruhama Alapítvány a helyi és a megyei tanács tagjait, valamint a megye parlamenti képviselőit.

 

A kerekasztal megbeszélésen azokat a problémákat, javaslatokat kívánták a meghívottak elé tárni, amelyeket a múlt héten Nagyváradon is felavatott 52-es Koalíció elnevezésű civil szervezet képvisel, vagyis az 52/2003-as számú törvény módosítását, amely a közigazgatási döntéshozatal átláthatóságára vonatkozik, és biztosítja az adminisztratív döntéshozatali eljárásokban az állampolgárok részvételének jogi keretét. A Ruhama Alapítvány képviselői Monica Suciu, Ana-Maria Amzăr és Florina Lingurar ismertették azt a három változtatást az említett törvényben, amelyre elmondásuk szerint szükség lenne ahhoz, hogy az állampolgárok aktívan vegyenek részt az adminisztratív döntéshozatalban és a jogszabálytervezetek kidolgozásában. Ezek a változtatások a következők: a közintézmények vezetőire vonatkozólag azonnali büntetések, ha nem tartják be az előírásokat; ésszerű határidő a polgárokkal való párbeszédre, vagyis 10 nap helyet 90 legyen a javaslatok benyújtására; a humanitárius párbeszédre vonatkozó szabályok. Ana-Maria Amzăr kifejtette, hogy a törvény változtatására azért van szükség, mert a lakosság a résztvevő demokrácia helyett a képviseleti demokráciához lett hozzászoktatva. Hozzátette, hogy amellett, hogy Váradon betartják ezt a törvényt, szükség van a helyi politikusok támogatására, hogy országos szinten se legyenek problémák.

 

Vélemények

 

A jelenlevők közül többen is felszólaltak. Elsőként Lucia Varga parlamenti képviselő ismertette véleményét, miszerint a társadalom hangja nem hallható úgy, mint más európai városokban, ahol a társadalom részvétele egészen más. „Ahhoz, hogy változásokat hozzunk, kicsi léptekkel kell haladni és olyan megoldásokat kell találni, amelyek mindkét félnek megfelelőek.”-tette hozzá. Elmondta, hogy a párbeszédet nem csak a lakosság és a politikusok között kellene fejleszteni, hanem a helyi és a központi hatóságok között is. Azzal a kijelentéssel, hogy a 90 napos határidő túl hosszú, szinte minden meghívott egyetértett, és egy 30 napos határidőt ajánltak megoldásként. Ioan Mang szenátor egy példán keresztül hívta fel a figyelmet a törvényhozók és a társadalom közötti párbeszéd hiányára, a nulladik osztály törvényére utalva. Hozzátette, hogy egyetért a módosításokkal, viszont kisebb változtatások szükségesek. Miroslav Merca parlamenti képviselő aláhúzta, hogy a civil szervezeteknek ismerniük kell a helyi tanács tagjainak munkáját és hatáskörüket, hiszen ők tudják mi miért történik. Monica Suciu elmondta, hogy éppen azért szervezték a megbeszélést, hogy közösen dolgozzanak ki egy működő törvénytervezetet. A váradi gyűlés mellett az ország huszonegy városában tartottak megbeszéléseket. Az itt elhangzó véleményeket és javaslatokat a koalíció tagjai országos szinten összegyűjtik és továbbítják a parlamenthez.

 

Nagy Noémi

Címkék: ,