Civilek és oktatók ünneplése

Civilek és oktatók ünneplése
Nagyvárad- Szerda este a Szigligeti Színházban folytatódott az az ünnepségsorozat, mellyel fennállásának 25. évfordulóját ünnepli az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Vendégszínházi előadás is volt.

Január végén a Magyar Kultúra-napi rendezvénnyel kezdődött, majd több olyan ünnepséggel folytatódott az a sorozat, melyek keretében különböző területek képviselőit köszönti az RMDSZ Bihar megyei szervezete fennállásának 25. évfordulója alkalmából. Azt követően, hogy korábban az önkormányzati vezetőket és a nőket részesítették elismerésben, tegnapelőtt este a civil szervezetek, az egyházak és a tanintézmények irányítói, munkatársai kerültek fókuszba.
Biró Rozália szenátor, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke hangsúlyozta: nagyon sokrétű és összetett az a köszönet, amit az elmúlt esztendők sok-sok napjáért mondani kell, amikor a jelenlevők többsége úgy gondolta, hogy tenni kell valamit, adni kell abból „ami én vagyok”, ami a tehetségem, a tudásom, ami a tapasztalatom azért, hogy a közösségünk élő legyen. Arról is beszélt, mennyire fontos átérezni újból és újból az együttlét nagyszerűségét, együtt felidézni azt, hogy miként is telt el az elmúlt 25 év. Szinte elszaladt, de valahogy úgy véltük mindannyian, hogy nekünk itt kell maradni, a szülőföldünkön kell helytállni. A pedagógusaink nem elég, hogy hivatástudattal elindultak a pályájukon, hanem úgymond még a nyakukba vették egy-egy intézmény vezetését is, ami napjaikban egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen azt várjuk tőlük, hogy felszabadítsák a nevelés korlátait, és pótolják azt, amit szülőkként talán nem tudunk megtenni. Az oktatóink azonban az óvodától az egyetemig vállalják ezt a nehéz küldetést, adják a lelkük és tudásuk legjavát gyermekeinknek azért, hogy magyar közösségünk valóban értékes tagjaivá váljanak. Hozzátette: köszönet illeti rajtuk kívül a civil szervezetek képviselőit is, akiknek tevékenysége és életútja példaértékű arra nézve, hogyan kell túl a szakmán, túl a családon egy újabb közösséget teremteni, és ezt az első lépéseitől kezdve kísérni addig, amíg szárnyalni kezd. „Az RMDSZ nem lenne az, ami ma, ha nem ilyen emberek szövetkeztek volna 25 évvel ezelőtt arra, hogy minden egyes romániai magyar érdekeit képviseljék. Hiszem azt, hogy a példa látható, hiszem azt, hogy az az életút, amit önök közül nagyon sokan járnak olyan, amire kívánkoznak majd a gyermekeink és a fiataljaink is, és hiszem azt, hogy van erőnk kijelölni továbbra is azt az utat, ami szükséges ahhoz, hogy nekünk újabb évtizedeink, évszázadaink legyenek itt, a szülőföldünkön”, közölte az SZKT elnöke.

Sokszínűek vagyunk

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: az RMDSZ 25 éve egyedüliként ugyanazzal a névvel és jellel, partnerségben, partnereket keresve és találva próbál közösséget építeni és marasztalni, jövőképet felmutatni. Úgy fogalmazott: nézzünk egymásra, hogy milyen sokszínűek vagyunk, mennyire kifejlődött a társadalom annak a munkának is betudhatóan, melyet a jelenlevők elvégeztek önkéntes alapon, nagyon sok áldozattal és befektetéssel, mely pénzben kifejezve megfizethetetlen. Ettől lettünk gazdagok és lehetünk büszkék az elmúlt két és fél évtizedre, a közös együttműködésre- nyomatékosította, arra emlékeztetve hallgatóságát, hogy a Bihar megyei RMDSZ kezdeményezte annak idején, hogy a jövedelemadó két százalékát fel lehessen ajánlani. „A legfontosabb dolog, amit az elkövetkezendőkben közösen meg kell tudjuk valósítani, hogy ezt a közéleti sokszínűséget fenntartsuk. Azokat, akik csatlakozni szeretnének, magunk mellé hívjuk, az önkéntességet, a felajánlott társadalmi munkát pedig megbecsüljük.”- mondta a honatya.
A beszédek után a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata lépett fel az Én és kisöcsém című vidám társasutazással, melyet Bessenyei István rendezett.

Ciucur Losonczi Antonius