Civil problémák terítéken

Civil problémák terítéken
Nagyvárad- Szerda délután a váradi vár M.M. Pódiumtermében idei harmadik értekezletüket tartották a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének tagjai. Programokról és kapcsolatépítésről is szó esett.

Dr. Fleisz János elnöki tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos lenne, hogy a civil szervezetek is képviseltessék magukat a helyi önkormányzatban. Véleménye szerint, ha a politikára a széthúzás jellemző, legalább a civil szférának össze kell tartania. A BINCISZ elnöke örömmel újságolta, hogy részt vett a Magyar Népfőiskolai Társaság legutóbbi közgyűlésén, melyen megválasztották a szervezet határon túli képviselőjének. A tanácskozás sok tanulsággal szolgált, többek közt példaértékű lehet az erdélyi civil intézmények számára is, ahogyan magyarországi “társaik” önszerveződnek és beleszólnak a közösségek ügyeinek az alakításába. Dr. Fleisz János úgy vélte: a civil szférának meg kell találnia a helyes egyensúlyt azon két szélsősség között, hogy beolvadjon a politikába, illetve folyamatosan kritizálja ezt, megitélésében a versenyképesség  kell legyen a kulcsszó.

BINCISZ iroda

Meleg Attila titkár szerint noha nehezen haladnak a munkálatok az M.M. Pódium és Galéria környékén, azért “nem hagyják magukat”, és remény van arra, hogy május végén megnyithassa kapuit a BINCISZ-iroda. A napokban többnyire nagy érdeklődés mellett zajlik a Tavaszi fesztivál, május 9-én, pénteken pedig ünnepélyes keretek közt és méltó módon, Tolnay Tibor festőművész kiállításával hivatalosan is felavatják az M.M. Galériát. Fleisz Judit, a Sapientia Varadiensis Alapítvány alelnöke közölte: az Ady Endre Középiskola matematikatermét a közelmúltban elhunyt Tárnoky Györgyről nevezték el, és egy tudományos diákpályázat is a népszerű pedagógus nevét fogja viselni. Ciubotariu Éva, az Alma Mater Alapítvány vezetőségi tagja elmondta: Révay Miklós Szakkollégium elnevezéssel hamarosan új egyesület alakul, melynek tagjai az Ady Líceum azon diákjai és tanárai lesznek, akik tudományos munkákban vesznek részt.

A szerdai megbeszélésen szó esett még civil programokról és képzésekről, illetve kapcsolatépítésről is, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a találkozó.

 

Ciucur L. Antonius