Civil összefogással próbálják megakadályozni Romániában a melegházasság alkotmányos ellehetetlenítését

Civil összefogással próbálják megakadályozni Romániában a melegházasság alkotmányos ellehetetlenítését
Száz civil szervezet és magánszemély fogott össze Romániában, hogy megakadályozza a család alkotmányos meghatározásának módosítására vonatkozó, a melegházasság későbbi legalizálását ellehetetlenítő népszavazás kiírását – jelentették be a kezdeményezők szerdán Bukarestben.

A Respect elnevezésű, egyéni szabadságjogokat védő platformhoz többek között a Pro Democratia egyesület, az ActiveWatch médiafigyelő, a romániai Helsinki Bizottság, a bukaresti Független Médiaközpont és az azonos nemű párok társadalmi elfogadtatásáért küzdő Accept egyesület csatlakozott.
Sajtóértekezletükön Cristian Parvulescu politológus, a Pro Democratia tiszteletbeli elnöke úgy vélekedett: az illiberális eszmék térnyerése közepette az emberi szabadságjogok világszerte folyamatos támadásnak vannak kitéve.
“Az emberi szabadságjogokat manapság luxusnak tekintik. Ismerik Orbán Viktor vagy Vlagyimir Putyin álláspontját, amelyet a román társadalom egy része és sok román politikus is felkarol. Ilyen körülmények között szükségesnek láttunk egy ilyen mobilizálódást Romániában is” – jelentette ki Parvulescu.
Kifejtette: Romániában ismét a vallást és hagyományokat próbálják kijátszani az emberi jogok ellen, a civil összefogást pedig azért hozták létre, hogy megvédje a polgári demokráciát és felmutassa a “követendő utat”.
Mircea Toma, az ActiveWatch vezetője képmutatónak nevezte a Koalíció a családért nevű szervezetet, amely a család alkotmányos meghatározásának módosítását kezdeményezte. Úgy vélekedett: a népszavazást kezdeményező koalíció a kivándorlásért, a családok széteséséért és népességfogyásért érzett jogos társadalmi aggodalmat egy kisebbség – az azonos nemű párok – jogainak korlátozására akarja felhasználni, ami szerinte semmivel sem fogja segíteni a “hagyományos család” megerősödését.
A román képviselőház május elején nagy szavazattöbbséggel elfogadta azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely “egy férfi és egy nő” önkéntes házasságaként határozná meg a családot a jelenlegi alaptörvényben szereplő “házastársak” kifejezés helyett. A keresztény egyházak támogatását élvező Koalíció a családért nevű ernyőszervezetnek alig félév alatt a szükséges félmillió helyett több mint hárommillió támogató aláírást sikerült összegyűjtenie polgári kezdeményezéséhez.
Romániában az alaptörvény módosításához a parlament mindkét házának kétharmados többséggel kell elfogadnia az alkotmánymódosító tervezetet, amelyről a parlamenti elfogadásától számított 30 napon belül népszavazást kell kiírni. A szenátusi szavazásra és a referendumra várhatóan ősszel kerül sor.

(MTI)