Cioroianu tetézte botrányait

Adrian Cioroianu román külügyminiszter újabb “baklövéséről” ír a keddi román sajtó azt követően, hogy a bukaresti diplomácia vezetője kijelentette: a román bűnözőket mégsem szállítják “egyhamar” a sivatagba.

Cioroianu az olasz-román diplomáciai konfliktust kavaró román bűnözőkről korábban kijelentette, hogy az egyiptomi sivatagba kellene őket vinni. Ez Romániában és külföldön is egyaránt felháborodást keltett: kilenc román civil szervezet és több politikai párt mellett a Simon Wiesenthal Központ is felkérte Calin Popescu Tariceanu miniszterelnököt, hogy menessze a külügyminisztert. Az újabb Cioroianu-nyilatkozat, amely szerint a román bűnözőket mégsem szállítják “egyhamar” a sivatagba, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségének a hétfői ülése előtt hangozott el, amelyen egyebek között a liberális Cioroianu helyzetét is megvitatták.

Megtartják

A tanácskozás után a testület nem látta indokoltnak azt, hogy megvonja a politikai támogatást Cioroianutól vagy a lemondását kérje. A PNL vezetői, közöttük Tariceanu is, elismerte, hogy “szerencsétlen” megfogalmazásról volt szó, de azt hangsúlyozták, hogy Cioroianu elnézést kért. PNL vezetősége tudatta: lezártnak tekinti Adrian Cioroianu, az alakulat alelnöke ügyét. Puiu Haşotti alelnök elmondta: Cioroianu nem vesztette el a párt és a kormány bizalmát, és minden erre vonatkozó döntést a november 25-i európai parlamenti választások utánra halasztottak. „A kijelentések nem voltak a legszerencsésebbek, de utána a tárcavezető visszavonta őket, így a kérdés le van zárva” – összegzett Haşotti. Cioroianu az ülést követően elmondta: „baráti megrovásban” részesült a pártbéli kollégái részéről a meggondolatlan kijelentés miatt, de mindannyian egyetértettek abban, hogy félreértés áll az ügy hátterében. „A deportálás egyhamar úgysem történik meg” – tette hozzá Cioroianu.A napokban két ellenzéki alakulat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokrata Párt (PD) is támadást intézett Adrian Cioroianu külügyminiszter ellen.

A bírálatok első hulláma Cristian Diaconescu PSD alelnök részéről érkezett, aki kijelentette: a külügyi tárcavezető „rasszista”, és részben visszavont nyilatkozatai fennakadást okozhatnak Románia diplomáciai kapcsolataiban, sőt befagyaszthatják azokat. Ezért a miniszternek le kellene mondania tisztségéről, vélte Diaconescu. A politikus még vasárnap azt állította, hogy az Európai Bizottság (EB) elnöke, José Manuel Durao Barroso és az Európa Tanács főtitkára, Terry Davis is kérte Călin Popescu-Tăriceanu kormányfőtől Cioroianu menesztését, valamint a kabinet elhatárolódását a tárcavezető kijelentéseitől. A liberálisok tegnap cáfolták, hogy létezne ilyen irányú igény az Európai Unió bármely központi intézménye részéről, és szerintük a PSD-alelnök kijelentéseinek célja, hogy félrevezesse a lakosságot. Tegnap egyébként Johannes Laitenberger, az EB szóvivője is cáfolta, hogy Barroso elnök bármely formában is hozzászólt volna a román külügyminiszter menesztésének kérdéséhez.Emil Boc, a Demokrata Párt elnöke szerint Cioroianunak távoznia kell, amennyiben nem hagy fel a „hülyeséggel”.