Cioloş üzenete Dragneának: Az ország költségvetése nem ‘feneketlen zsák’, és nem lehet ‘betyár módjára’ kezelni

Cioloş üzenete Dragneának: Az ország költségvetése nem ‘feneketlen zsák’, és nem lehet ‘betyár módjára’ kezelni
Az ország költségvetése nem ‘feneketlen zsák’, és nem lehet ‘betyár módjára’ kezelni – üzente Dacian Cioloş a szociáldemokraták vezetőjének, Liviu Dragneának.

A volt kormányfő hétfői Facebook-bejegyzésében azt írja: a választásokat megnyert párt populista ígéretei miatt a becsületesen dolgozó adófizetők hátán csattan az ostor. ‘Adósságba fogja taszítani az országunkat és a jövőnket. Igaz is, miért nem mondta a kampány alatt, hogy megemeli az alkalmazottak egy részének az adóját, ahogyan a második kormányülésen tette?’ – kérdi Cioloş Drageától a közösségi hálón.

Liviu Dragnea azt nyilatkozta vasárnap este a România TV műsorában, hogy 10 vagy akár 14 milliárd lejes hiányt találtak a költségvetésben.

Cioloş erre reagálva azt írja: a PSD elnökét valószínűleg szembesítették a román gazdaság számadataival, és most tudatosodott benne, hogy nincs költségvetési fedezete a választási kampányban tett ígéreteinek.

‘Minden, minimális gazdasági ismerettel rendelkező ember tudja, hogy egy ilyen ‘hiány’ vagy kevesebb bevételt, vagy az előrejelzettnél nagyobb költségeket feltételez – mindkét esetben meg kéne jelennie a költségvetési deficitben – ami nem történt meg. Ez a hiány NEM létezik’ – írja a volt kormányfő, hozzátéve, hogy 2016-ban az állam bevétele nagyobb volt, mint 2015-ben, az év végi deficit pedig kisebb volt annál az értéknél, amelyet a parlament a múlt évi költségvetés tárgyalásakor elfogadott.

‘Ráadásul decemberben 2,1 milliárd lej értékben fizettünk vissza áfát a cégeknek, hogy ne terheljük a következő évi költségvetést, ahogy az általában lenni szokott, éppen azért, hogy enyhítsünk az új kormányra nehezedő terheken. A többi csak mese. Különben meg 2017-re más költségvetés érvényes. Ha ebben az évben nem tudja betartani a kampányban tett ígéreteit, Liviu Dragnea úr nem hibáztathatja a múlt évi költségvetést. De ugyebár Liviu Dragnea úr nem akad fenn a részleteken. Ez ugyanaz a munkastílus, amelyet a PSD a mi kormányzatunk alatt is alkalmazott: a technkraták a hibásak mindenért. A PSD diverzióval és propagandával takargatja a kudarcát és a hazug ígéreteit’ – írja Cioloş.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea vasárnap este azt nyilatkozta a România TV műsorában: parlamenti vizsgálóbizottság összehívását fontolgatja, mivel szerinte 10 vagy akár 14 milliárd lejes hiány is van a költségvetésben.

Dragnea szerint a vizsgálóbizottság összehívását az indokolja, hogy ami a Pénzügyminisztériumnál történt, az illegális.

‘Ők papíron, valószínűleg bizonyos döntéshozók ígéretei alapján, hozzávetőlegesen kiszámolták, hogy Románia bevétele 2016 végére közel hárommilliárddal növekszik. Ennek alapján készítettek egy pozitív kiegészítést november 23-a körül. A december 31-ei számok viszont azt mutatják, hogy a bevétel 10 vagy 14 milliárddal kisebb’ – jelentette ki a PSD elnöke, aki szerint ‘ez teljesen törvényellenes’.

‘Aki hazudott ezekkel a számadatokkal kapcsolatban, ami még sosem történt meg Romániában, annak fizetnie kell majd’ – tette hozzá Dragnea a România TV műsorában.

Szerinte a kormányfőnek, a pénzügyminiszternek, az európai alapok minisztériuma vezetőjének, az adóhatóságnak és a Pénzügyi Tanács vezetőjének kell mindezekről magyarázattal szolgálnia.

‘Abban a helyzetben vagyunk, hogy Románia 2017-es büdzséjében 10 milliárd lejes hiány van, amit természetesen fedezni fogunk, de ezt a tízmilliárdot más jó dolgokra lehetett volna fordítani’ – tette hozzá Dragnea.

www.agerpres.ro