Ciolos: mégis állíthat közös listát Romániában az USR-PLUS ellenzéki szövetség

Dacian Ciolos volt miniszterelnök
Dacian Ciolos volt miniszterelnök
Elfogadta a román legfelsőbb bíróság a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) óvását pénteken, lehetővé téve ezáltal, hogy a két ellenzéki párt közös jelöltlistával induljon a májusi európai parlamenti (EP-) választásokon – tudatta közösségi oldalán az utóbbi pártot vezető Dacian Ciolos volt miniszterelnök.

Az ellenzéki pártok USR-PLUS 2020 Szövetség néven akarják bejegyezni választási összefogásukat, ezt azonban csütörtökön a központi választási bizottság (BEC) elutasította arra hivatkozva, hogy a pártjegyzékben mindkét politikai alakulatnál még korábbi elnökeik neve szerepel.
A BEC határozata elleni óvás elfogadásáról beszámoló Ciolos azt írta Facebook-oldalán: a legfelsőbb bíróság döntésének meghatározó szerepe lesz a román demokráciában, mert most már “van kire szavazni”, és a 2020 Szövetség nemcsak az idei EP-választásokra készül, hanem a kormányzás átvételére is a jövő évi parlamenti választások után.
Az USR-PLUS szövetség bejegyzésének elutasításáért mind a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD), mind a jobboldali Klaus Iohannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) a két érintett pártot hibáztatta, mondván, hogy nem elég a jogállamiságot politikai szólamként puffogtatni, a törvényeket mindenkinek be kell tartani.
A parlamentbe megalakulásának évében, 2016-ban bekerült USR és Dacian Ciolos néhány hónapja bejegyzett új pártja, a PLUS a régi, “leszerepelt” politikai pártok alternatívájaként tünteti fel magát, és a korrupcióellenes jelszavakkal tüntető civil mozgalmakra alapozva próbál támogatókat szerezni.
A közös jelöltlista állítását célzó szóló tárgyalások lezárása előtt, február elején az USR-nél 10 százalékos, a PLUS-nál 7 százalékos támogatottságot mért az INSCOP közvélemény-kutató intézet.

(MTI)