Ciolos: Câmpeanu – azon vezetők egyike, akik fáradhatatlanul küzdöttek a szabadságért és demokráciáért

Akt.:
Radu Câmpeanu
Radu Câmpeanu
Radu Câmpeanu azon jövőbe látó vezetők egyike marad, akik fáradhatatlanul küzdöttek a szabadságért és a demokráciáért – nyilatkozta Dacian Cioloş miniszterelnök.

‘Radu Câmpeanu azon jövőbe látó vezetők egyike marad, akik fáradhatatlanul küzdöttek a szabadságért és a demokráciáért. A nehéz börtönévek és a száműzetés alatt, mindvégig bátran és méltósággal védte elveit” – fogalmaz Dacian Cioloş, a miniszterelnöki hivatal sajtóosztálya által csütörtökön kiadott, részvétet kinyilvánító üzenetében.

Cioloş szerint Radu Câmpeanu 1990 után a liberális párt újjászervezésével, valamint az európai értékek és szabadságjogok érvényesítéséért folyatatott küzdelmével, meghatározó módon hozzájárult a társadalom demokratizálódásához.

‘Elsők között volt, akik az európai nemzetek mellett látták Romániát. (…) A tiszteletreméltó liberális vezér megnyilvánulásait nemesi elegancia és erő jellemezte, és ez megbecsülté tette partnerei, de politikai ellenfelei szemében is. Őszinte részvétem fejezem ki a hozzátartozóknak’ – írja a Cioloş üzenetében.

*

„Elment a román politika egyik hiteles személyisége”

Radu Câmpeanu halálával elment a román politika egyik hiteles személyisége, írta szerdán este Facebook bejegyzésében Klaus Iohannis államfő.

Radu Câmpeanu neve szorosan összefonódik a Nemzeti Liberális Párt és a román demokrácia újjászületésével. Száműzetése idején egy szabad Romániáról és az európai értékekről beszélt, 1990 után pedig ezekért harcolt az országban. Radu Câmpeanu halálával elment a román politika egyik hiteles személyisége. Nyugodjék békében!’ – írta Iohannis.

Radu Câmpeanu szerdán hunyt el – jelentette be a liberális párt. Facebook bejegyzésükben így fogalmaztak: ‘Szomorúsággal a lelkünkben jelentjük be, hogy elhunyt Radu Câmpeanu. Úgy marad meg szívünkben, mint aki a kommunizmus szörnyű évei és a sok-sok börtönév után, 1989-ben újraalakította Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és első elnöke volt. Együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családdal’.

www.agerpres.ro