Cioloş: a kormány nem ellenzi a frankalapú hitelekről szóló törvényt, csak tisztázni akar néhány részletet

Cioloş: a kormány nem ellenzi a frankalapú hitelekről szóló törvényt, csak tisztázni akar néhány részletet
A kormány nem azért emelt alkotmányossági kifogást a svájcifrank-alapú hitelek lejre való átváltását szabályozó törvény ellen, mert ellenezné azt, hanem azért, hogy tisztázzanak néhány részletet – nyilatkozta kedden Dacian Cioloş kormányfő.

A miniszterelnök emlékeztetett, az általa vezetett kabinet kedvezően véleményezte a jogszabályt, de javaslatot tett néhány módosításra, amelyeket azonban figyelmen kívül hagyott a parlament a törvény tárgyalásakor. A kormányfő szerint a jogszabály néhány előírása tisztázásra szorul, és – állítja – ezek alkotmányosságát most kell megvizsgálni, nem a jogszabály életbe lépését követően, akkor ugyanis sokkal több kellemetlenségük adódhatna ebből az érintetteknek, mint jelenleg.

“Én ígéretet teszek arra, hogy amint az Alkotmánybíróság dönt az ügyben, a kormány minden szükséges intézkedést meghoz a törvény hibás részeinek korrigálása érdekében, hogy ez a jogszabály tényleg a rászorulók megsegítését szolgálja, és ne a hitelspekulációkkal foglalkozók érdekeit. A pár ezer frankhiteles közül 200-an több mint 250 ezer svájci frank összegű hitelt vettek fel, néhányan árfolyam-spekulációs céllal. Nem szeretném, hogy miattuk problémáik adódjanak mindazoknak, akik tényleg gondban vannak. Ezért emeltünk alkotmányossági kifogást a törvény ellen” – nyilatkozta a miniszterelnök.

AGERPRES/(RO – szerző: Daniel FLOREA, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU – LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro

Címkék: ,