Ciolacu (PSD): A törvény 20 százalékos anyanyelvhasználati küszöböt szab meg, és ez nem fog változni

Akt.:
Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu
A 20 százalékos anyanyelvhasználati küszöbön nem módosít az új közigazgatási törvénykönyv, a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem kezdeményezett vagy hagyott jóvá egyetlen olyan módosító javaslatot sem, amely e tekintetben előnyben részesítené valamely nemzeti kisebbséget – mondta csütörtökön Marcel Ciolacu, a közigazgatási törvénykönyv módosításait előkészítő parlamenti különbizottság szociáldemokrata párti elnöke.

Ciolacu rámutatott, a törvény 20 százalékos anyanyelvhasználati küszöböt szab meg, és ez nem fog változni. “Sőt mi több, senki nem akart módosítani ezen a küszöbön. Egyetlen párt sem nyújtott be olyan javaslatot, amely a 20 százalékos anyanyelvhasználati küszöb csökkentését célozta volna. 2018-at írunk, de ugyanazokkal a hamis témákkal foglalkozunk, mint 1990-ben. 28 év után ez az első olyan közigazgatási törvénykönyv, amely valós autonómiát biztosít a helyi hatóságoknak” – nyilatkozta a bizottság elnöke.

Rámutatott, bármely helyi tanácsnak jogában kell hogy álljon úgy dönteni, hogy a román nyelven kívül valamely kisebbség nyelvén is feltünteti a helységnévtáblán a település nevét. “Ezt jelenti a helyi hatóságok valós autonómiája” – tette hozzá Marcel Ciolacu.

A képviselőház – döntő kamaraként – hétfőn szavaz a közigazgatási törvénykönyv tervezetéről.

www.agerpres.ro