ERDON Országos hírek

2008.06.15. 15:56

Tanácselnökség a botrány tétje

<p>Botrányt rendeztek a roma szavazók az Ilfov megyei Sintesti községben, ahol a Központi Választási Iroda határozata szerint megismétlik a helyi választásokat. A községben kialakított két szavazókörzet egyikében csak a roma lakosok szavaznak, akik, mivel 90 százalékuk írástudatlan, kísérővel voksolhatnak.</p>

A botrány reggel 10 órakor hágott tetőfokára, amikor a romák maguk akarták megszabni, kik kísérjék be őket a szavazófülkébe, mivel nem bíznak a román nemzetiségűekben. A szavazókörzet biztosa megelégelve a botrányt, engedett kérésüknek.
Az ideiglenes csendet azonban később az egyik helyi lakos törte meg, Radu Ilie, aki annak ellenére, hogy reggel leadta voksát, újra szavazni akart. A hangoskodásnak végül ismét a biztos vetett véget, Ilie ismét szavazhatott, a szavazókörzet bizottsági tagjai azonban „elfelejtették” lepecsételni a szóban forgó szavazócédulákat.
Elemzők szerint azért akkora a szavazókedv a két Ilfov megyei községben, mert itt dől el a megyei tanácselnök kiléte is, hisz az első fordulóban a PSD és a PD-L jelöltjét mindössze ötszáz körüli szavazat választotta el egymástól, a két községben pedig megismétlik az első fordulót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!