Ciki, nem ciki, erről szól ez a cikk is: cigi

Ciki, nem ciki, erről szól ez a cikk is: cigi
Dohányzik? Nem dohányzik? Nem baj! A téma a levegőben gomolyog, kitakar mindent és füstje jelenleg magasabbra csap mint az összes dohányos által termelt ektoplazma szmog. Eme vidám válogatásunkban a dohányzás témakörét böngésztük körbe egy kicsit máskép. Ciki, nem ciki, erről szól ez a cikk is: cigi.

A dohányzás ellenes törvény életbe léptetése igencsak nagy p̶o̶r̶t̶ füstöt kavart, parázs vita van felizzóban a dohányosok és a nem dohányosok között. Ezen összeállításban azt mutatjuk be, hogy mennyire kultúránk és teljes létünk szerves részévé vált a cigaretta, mennyire belopódzott a dohányfüst kesernyés szaga életünkbe és ruháinkba. Hány létfontosságú történelmi és magánéleti pillanatban szippanthattak egy slukkot azt nem is sejthetjük. Azonban sokan a kamera nyilvánossága előtt tették ezt számtalanszor, számtalanféleképpen. Ezt mutatjuk most be – a szürke cigifüst sokszínűségét.

A világ-, film-, zene- és kultúrtörténelem nagy dohányosai:

“No sports, just whisky and cigars” – mondta ugye Winston Churchill, avagy Semmi sport, kizárólag viszki és cigi. Churchill és a szivar ikonikus egységként vonult be a történelem fotóarchívumaiba.

Winston-Churchill

Az elbűvölő Audry Hepburn és a cigaretta. A Breakfast at Tiffany’s c. filmben a cigaretta több helyzetkomikum és az élvezet tárgyát is képezi.

Audry Hepburn

Az igencsak küzdelmes, megpróbáltatásokkal teli életutat járó J. F Kennedy is a dohányzó elnökök imázsát erősítette.

Karádi Katalin Hamvadó cigarettavége.

Hamvadó cigarettavég c. kulturális alaptoposzunkban a cigaretta izzó önelemésztése, a bánat, a szerelem, elválás égető fájdalmának emésztő szimbolikáját képezi.

George Orwell társadalomkritikus utópiái nem is születhettek volna meg az inspiráló dohányszálak nyugtató sercegése nélkül.

George Orwell

Mark Twain sem vetette me a dohányzás örömeit, aki szerint misem könnyebb, mint leszokni a cigiről, hisz neki is sikerült már több mint százszor – mondogatta humorosan.

Mark Twain

A népszerű FRIENDS sorozat Chandler karaktere épp leszokóban van.

David Bowie-t sokáig el sem lehetett képzelni cigi nélkül, album borítók, koncertek, az interjúk és végső soron teljes imázsának elmaradhatatlan kelléke volt.

Bowie számtalan interjút adott dohányozva, a stúdiófelvételek szüneteiben is végig izzott személyisége és a cigi is. Ezen beszélgetésben azt kérdezik épp, hogy mennyire ügyel az egészségére, mire nagyot szippantva, nevetfe feleli: a test egy szent templom, az embernek ügyelnie kell, hogy mit tol bele, majd hunyorog egy sort a szemébe csapódó cigifüsttől.

Snoop Dogg is két slukk között amikor csak teheti Marosbogátra látogat!

Snoop Dogg

A dohányzás mint művészeti forma, illetve a fáradhatatlan gyakorlás aranyérmesei:

A nagymamák és a füves füstölgés esete:

Ez az indiai akcentusú úriember a dohányzás káros végtermékeit szemlélteti.

A South Park Mr. Garrison-ja is megmondta, a drog rossz. Nem lehet ez másként a cigivel sem. A cigi rossz! Értem?

Egy dohányzás elrettentő kampány megrázó videója:

A neten elterjedt ‘dohányzó gyermek’ típusú átverés:

Egyszer minden véget ér. Viszlát!