Cigány kulturális est, kampánnyal

Cigány kulturális est, kampánnyal
Nagyvárad – A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Cigánymissziós Központja cigány kulturális estet szervezett csütörtök este, mely, mint kiderült, Tőkés László EU-képviselő jelölt kampámyrendezvénye volt.  

A Nagyvárad-velencei Római Katolikus Kultúrháznagytermének nézőterén mintegy 200-250 roma foglalt helyet, a karonülőktől az idősekig ívelt az életkori megoszlás. Nagy taps fogadta a terembe érkez? Tőkés László püspököt, aki a nézőtér első sorában foglalt helyet Rostás Farkas György magyarországi költő, újságíró, illetve Farkas Csaba Békés megyei cigányvajda, politológus társaságában. A színpadról Herman M. János egyházkerületi előadó tanácsos köszöntötte a vendégeket, a megjelenteket, majd rövid áhítatot tartott, és a mellé érkező püspökkel elénekelték a 42. zsoltárt (Mint a szép híves patakra…).

Fűtés nélkül, egy családként

Később az előadó tanácsos a Hegyi beszédből, majd az Apostolok cselekedeteiből olvasott fel, ami alapján a szeretetről, a lelki béke fontosságáról tartott prédikációt. A hallgatóság soraiban eközben előkerültek a chipszes és popkornos tasakok, az üdítős palackok, és meglehetősen zajos volt a jövés-menés, igaz, minden felszólalót egyforma intenzitással megtapsoltak. Malan Katalin tanítónő vezetésével a I.Slavici iskola diákjai, illetve a Cigánymissziós Központba járó gyerekek adtak elő zenés-verses műsort. Ezután Nagy József Barna, a Cigánymissziós Központ vezetője, miután kifejtette, hogy november 25.-én azért kell a püspökre szavazniuk a romáknak, mert így a legilletékesebb tudja majd problémáikat tolmácsolni Brüsszelben, nehezményezte, hogy a kibérlet teremben nem indították meg a fűtést. Ismét nagy taps köszöntötte Tőkés László, aki a színpadra lépve előbb elénekelte Kiss Csaba prímás kíséretével a „Megyek az úton lefelé, senki nem mondja, gyere bé…” kezdetű dalt, majd elmondta: egy nagy család tagjai vagyunk, és ő lehet az, aki az EU-ban tolmácsolhatja, milyen gondjaik vannak a cigányoknak, a magyaroknak, a románoknak. Igérte, ha lehetősége lesz, minden hazautazásakor elmondja itthon, mi történt odakint, és fordítva.

Tánc a színpadon, és előtte

Beszéde után igeversekkel ellátott könyvjelzőket adott át kiosztásra, majd előbb Rostás Farkas György, majd Farkas Csaba állt a mikorofon elé mindketten arról beszéltek, hogy közeledik „az az ünnepi nap”, amikor a püspököt megválaszthatjuk képviselőnknek. „Nem érte, hanem magatokért szavaztok”, szögezte le a politológus. A politika utáni kulturális műsor első részeként a budapesti Etnorom együttes lépett fel, 3-4 dal után kezdett mulatóssá válni a hangulat, a táncoló gyerekek már a színpadot, és annak előterét is birtokba vették. A jókedv akkor vált teljessé, amikor a sajátjukként tisztelt Kiss Csaba és zenekara vette kézbe a vonót, ráadásul bizonyos Erzsi és Rémusz is mikrofonhoz lépett, egy ügyes kicsi legény, Alex pedig párját ritkítóan ropta, az Aranyeső pedig mindannyiunkra hullt. Végezetül a Cinka Panna tánccsoport is lehetőséget kapott, az est végén pedig a kijáratoknál egy-egy szórólapot kaptak a távozók.

Rencz Csaba