Churchill fogsora, Lichtenstein-rekord és a Taylor-árverés az év aukciói között

Érdekességek és neves művészek alkotásaiért fizetett rekordok, sikeres ékszerárverések jellemezték az idei aukciókat külföldön. Kalapács alá került Churchill arany fogsora, Brezsnyev limuzinja, rekordárat adtak Roy Lichtenstein egy művéért, decemberben pedig Elizabeth Taylor kincsei előtt nyíltak meg a pénztárcák.

Az év egyik első színfoltjának számított, hogy 16 ezer fontért megvették Winston Churchill néhai brit miniszterelnök arany műfogsorát. A gyermekkorától beszédhibával küzdő Churchill elsősorban nagy nyilvánosság előtt tartott beszédei alkalmával használta a fogsort, amelyet kifejezetten azért terveztek számára, hogy javítsa selypítését.

120 ezer dollárért kelt el az Egyesült Államokban az a mentőautó, amely valószínűleg John F. Kennedyt szállította, miután az elnököt meggyilkolták.

Január végén már komoly rekord is született: a művész esetében csúcsot jelentő összegért, 16,9 millió dollárért talált gazdára a Sotheby’s árverésén Tiziano képe, a Sacra Conversazione. Az 1560 körül készült olajfestmény a legjelentősebb volt az elmúlt két évtizedben kalapács alá került Tiziano-munkák közül.

Autókra figyeltek februárban Párizsban: Leonyid Brezsnyev egykori szovjet pártfőtitkár limuzinja több mint 188 ezer euróért cserélt gazdát. Baldvin belga király Aston Martin DB2/4-es autója, egy 1955-ös gyártmány 333 500 euróért kelt el. A Bonhams 10 millió euróval zárta az aukciót, amelyen egy 1933-as Bugatti Type 51 Grand Prix – egy kétüléses kocsi – 943 ezer euróért kelt el.

Nem sokkal később már Picasso tartotta lázban a vevőket, az előzetesen vártnál magasabb áron, 25,2 millió fontért kelt el a Sotheby’s londoni árverésén a művész egyik ritkaságszámba menő festménye, amelyen szeretője, Marie-Thérese Walter látható.

“Pár perc” erejéig Teherán is felkerült az árverési térképre azzal, hogy március elején közel 500 millió forintnak megfelelő összegért kelt el jótékonysági aukción Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök 1977-es Peugeot márkájú autója.

Nem sokkal később már a nyugati félteke egyik üdvöskéje, Justin Bieber hívta fel magára a figyelmet jótékonysági árverésen. A tini énekesnek nemcsak hangja, hanem hajkoronája is sokat ér: egyetlen tincsét több mint 40 ezer dollárért adták el.

A tavasz első hónapja diadalt hozott Pókembernek is, kalapács alá került a képregénysorozat első, 1962-es füzetének egy példánya: új tulajdonosa 1,1 millió dollárt fizetett érte. Megjelenésekor mindössze 12 centbe került.

22 millió eurót is meghaladó árat adtak egy 18. századi kínai selyemtekercs festményért egy toulouse-i árverésen. A 24 méter hosszú kép egy katonai parádét ábrázol. Párizsban egy padláson leltek rá. A tekercset 1748 tájékán festették, Csian Long császár uralkodása idején.

Májusban gazdát cserélt Gauguin egyetlen befejezettként ismert, tahiti lányt ábrázoló mellszobra, amely 11,3 millió dollárért talált gazdára. Pár nappal később Andy Warhol híres Jackie Kennedy-képéért 20,2 millió dollárt fizettek a ház kortárs árverésén. Május 12-én a rivális Christie’s 38,44 millió dollárért értékesítette Andy Warhol legelső önarcképét, amely a kék különböző árnyalataiban játszó, négy képből álló kompozíció viharkabátban és napszemüvegben ábrázolja a művészt. Andy Warhol nyolc festménye összesen 91 millió dollárért kelt el a háznál. Warhol hónapja volt a május: 27 millió dollárért vették meg a pop-art művész Elizabeth Taylorról készített egyik portréját, a Liz-5 címűt a Phillips de Pury & Company árverésén.

200 millió dollárt költöttek vásárlók gyémánt, zafír és smaragd ékszerekre Svájcban. A Christie’s rekordáron, 10,9 millió dollárért adott el egy 56 karátos, szív alakú gyémántot, hétmillió dollárt kapott egy 130 karátos burmai zafírért. A Sotheby’s is rekordot ért el, 12,7 millió dollárnál csapott le a kalapács egy smaragd és gyémánt tiara licitjén. 10 millió dollár feletti árat ajánlottak egy 11 karátos rózsaszín gyémántért is.

Minden várakozást felülmúló rekordáron, 1,32 millió euróért kelt el egy 1932-ből származó Leica-tesztpéldány Bécsben, ezzel az lett a világ legdrágább fényképezőgépe. A rekordot döntő ősfényképezőgép egyike annak a 25 tesztkamerának, amelyet a wetzlari Ernst Leitz Optikai Művek készített két évvel a később világhírűvé vált Leica fényképezőgép piaci bevezetése előtt.

30 ezer euróért kelt el júniusban egy nagyon öreg Veuve Cliquot pezsgő, egy hajóroncs rakományából származott, amelyet előző évben találtak a Balti-tengerben. A korábbi pezsgőárrekordot egy palack 1959-es évjáratú Dom Pérignon tartotta, amely 27 600 euróért cserélt gazdát 2008-ban.

Meghökkentően magas áron, 4,6 millió dollárért kelt el egy árverésen Marilyn Monroe “filmtörténeti” fehér ruhája, amelynek szoknyáját a Hétévi várakozás című filmben lebbentette fel a metróhuzat. 1,2 millió dollárért vették meg Marilyn Monroe egy másik híres ruháját, a Szőkék előnyben című filmklasszikusban látott piros estélyit.

Hárommilliárd forintnyi összegért kelt el egy Stradivari-hegedű Japánban. Az 1721-ben készült “Lady Blunt” már többször gazdát cserélt, és mindig rekordáron.

Elárverezték júniusban I. János Pál pápa személyi igazolványát is. Az 1978-ban elhunyt pápa személyi okmányáért adott összeget – 5200 eurót – missziós célokra fordították.

Rekordáron, 24,7 millió fontért kelt el Egon Schiele osztrák festőművész egy ritka városi látképe a Sotheby’s szerdai londoni aukcióján.

Jutott érdekesség még júniusra, 2,3 millió dollárért kelt el Denverben Billy, a kölyök – a leghíresebb vadnyugati rosszfiú – egyetlen hiteles fényképe. A bandita az 1880-as évek végén mindössze 25 centet fizetett azért, hogy lefényképeztesse magát.

 

Ennél alacsonyabb áron, 1,8 millió dollárért talált vevőre Los Angelesben Michael Jackson piros bőrdzsekije, amelyet a Thriller klipjében viselt.

Az év addigi legmagasabb leütési árát hozta 26,7 millió fonttal Francesco Guardi velencei festő A Rialto híd képe című festménye a Sotheby’s aukciós háznál július 7-én.

Július 14-én tetemes összeget, kis híján egymillió fontot adtak Jane Austen befejezetlen regényéért a Sotheby’s árverésén. A The Watsons című történet vélhetően 1804-ből származó kézirata egy javításokkal tűzdelt példány.

Nyár után október elején lendült fel újra a piac, 5-én rekordot jelentő áron kelt el Hongkongban a Sotheby’s árverésén egy Ming-dinasztia korából származó kínai váza. A műkincsért 168,7 millió hongkongi dollárt fizettek. Jutott érdekesség októberre is: magas áron, 64 ezer euróért árvereztek el egy több mint ezeréves olajfát a dél-franciaországi Toulouse környékén. A Portugáliából származó fa 3,10 méter magas, törzsének kerülete 6,9 méter. Rekordáron, 4,6 millió dollárért kelt el a világ legrégebbi üzemképes gépkocsija, egy 1884-es évjáratú, francia gőzautó Pennsylvania államban. A gőzautót egy évvel azelőtt építették meg, hogy a német Gottlieb Daimler és Karl Benz egymástól függetlenül megkonstruálta a saját első kísérleti benzinmotorját. Henry Ford egy garázsban 12 évvel később szerelte össze a saját első autóját.

A Viktória királynő selyem bugyogójáért folyó licittel indult a november, az uralkodó a vártnál háromszor magasabb áron, 9375 kelt el Skóciában.

Picasso metszete is rekordáron kelt el a Christie’s aukcióján: a La femme qui pleure (A síró nő) című alkotás 5,12 millióért talált gazdára. Metszetért még soha nem adtak ilyen magas árat.

Meghökkentően magas összegért, 43,2 millió dolláros rekordáron kelt el Roy Lichtenstein egy korai festménye New Yorkban. Az 1961-es vászon az I Can See the Whole Room!…and There’s Nobody in it! címet viseli. Az olaj-grafit technikával készült kép a művész képregényes stílusának első művei közé tartozik.

Soha nem látott összegért, 4,3 millió dollárért árverezett el egy fényképet a Christie’s New Yorkban. A felvétel Andreas Gursky munkája, amelyen a Rajna folyó látható. Fényképért még soha nem adtak ilyen hatalmas összeget árverésen. A Rhein II című fotó egy színes felvétel akrilüveg alatt, egy hat fotóból álló sorozat darabja. A széria négy része vezető múzeumokban látható.

Később rekordot jelentő áron kelt el Londonban a Bonhams aukciósház árverésén egy 18. századi kínai váza. A műkincsért 9,001 millió fontot adott egy ismeretlen kínai vásárló. A vázát az 1700-as években készítették Csian Long (Qianlong) császár uralkodása idején.

Több mint 12 millió dollárért kelt el a világ legnagyobb sárga gyémántja a Sotheby’s aukciósház genfi árverésén. A Sun-Drop (Napcsepp) néven ismertté vált gyémántért adott pénz a legtöbb, amelyet valaha adtak sárga gyémántért. A Napcsepp a nyolcadik legdrágább gyémánt lett a világon. A 110,3 karátos drágakő a világ eddig ismert legnagyobbja a maga kategóriájában.

Kétmillió dollár felett kelt el egy képregényfüzet első kiadása az Egyesült Államokban. Az Action Comics című lap úttörő példányában Superman még “teljesen kezdő” képregényhős volt: ebben a kiadványban mutatkozott be 1938-ban. A lap ára megjelenésekor 10 cent volt.

Több mint 200 ezer dollárért kelt el az Egyesült Államokban egy fehérarannyal és drágakövekkel kirakott Hermés márkájú táska december elején. A Hermés Diamond Birkin nevű “alkotása” egyedüli példány, amely 203 150 dollárért talált gazdára Texasban. Ebből az összegből 12 Volkswagen Golf autót is lehet venni az amerikai piacon. A táskát árverésén kínáló aukciós ház világrekordról beszélt a licit után, noha előzőleg hasonló áron kelt el Szibériában jótékonysági célokat szolgálva Sophia Loren egy Armani-táskája.

A szakértőket is meglepő áron, a becslésekhez képest nyolcszor drágábban kelt el a Sotheby’s árverésén egy római kori szobor New Yorkban. A korábban 2,5 millió dollárosra becsült, feltehetőleg a második évszázadban készült szobor végül 19,1 millió dollárt ért új tulajdonosának. A Márványcsoport Lédával és a hattyúval című szobor több mint kétszáz éven át volt magángyűjteményben.

Elizabeth Taylor hagyatékának – világhírű ékszereinek, ruháinak és emléktárgyainak – szenzációszámba menő árverésével zárult az év New Yorkban. A páratlan ékszerek minden előzetes várakozást felülmúló összegért, összességében 116 millió dollárért keltek el. Kedvező hangulatot teremtett a színésznő pompázatos gyűjteményének egyik kiemelkedő darabjáért, egy 16. századi gyöngyért folyó licit. A szóban forgó – 55 karátosnak megfelelő – darab hajdanán Mária angol királynőé, majd spanyol királynőké volt, a 20. század második felében pedig a színésznő tervei alapján lett egy gyémánt és rubint nyaklánc ékköve. Az ékszer mostani formáját a Cartier műhelyében nyerte el és végül 11,84 millió dollárért talált gazdára.

Taylor ikonikus, 33,19 karátos gyémántja, amelyet férje, Richard Burton vett neki 1968-ban, a Krupp-gyémánt – később már Taylor-gyémánt – a várt háromszorosáért, 8,82 millió dollárért cserélt gazdát. Az ár karátonkénti rekordot jelent egy színtelen gyémánt esetében. A fénypontok között szerepelt a Tádzs Máhál-gyémánt néven ismert drágakő, amelyet a színésznő 40. születésnapjára kapott ajándékba Richard Burtontől. A licitet 8,81 milliónál ütötték le.

A Liz Taylor-árveréssorozat 154,2 millió dolláros összbevétellel zárult, a kikiáltási ár 10-, 20-, sőt olykor 100-szorosáért keltek a színésznő ékszerei, ruhái, filmes emléktárgyai, és minden tétel vevőre talált – közölte a maratoni aukciót szervező Christie’s. A vevők közül sokan névtelenségbe burkolóztak, de több tárgyat múzeumok vásároltak meg, egyes ékszereket pedig az őket készítő ékszerműhelyek.