Chiş (CSM): A párhuzamos állam fogalmát Törökországban használták, ahol bírákat és ügyészeket tartóztattak le

Andreea Chiș
Andreea Chiș
A párhuzamos állam fogalmát Törökországban is használták, ahol később bírákat és ügyészeket tartóztattak le, nyilatkozta csütörtökön Andreea Chiş bíró, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) tagja, aki ellenzi, hogy elnapolják az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének megvédéséről szóló vitát.

“Én nyíltan a halasztási kérelem ellen szavazok, rendkívül fontosnak tartom, a közbeszédben megjelent ez a szófordulat, hogy párhuzamos állam lennénk – az igazságszolgáltatás- , ezt a párhuzamos állam üzenetet Törökországban használták, ahol bírákat és ügyészeket tartóztattak le, miután ott használták ezt a kifejezést. Nem gondolom, hogy tolerálnunk kellene egy ilyen nyelvezetet a bírákkal és ügyészekkel kapcsolatosan” – mondta a bírónő a CSM plenáris ülésén.

A Romániai Bírák Fóruma (FJR) hétfőn az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségének megvédését kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól.

A FJR hétfőn tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy álláspontja szerint haladéktalanul a CSM, mint az igazságszolgáltatás függetlenségéért kezeskedő intézmény beavatkozására van szükség ‘a bírák és ügyészek elleni precedens nélküli támadások leállítására’.

A közlemény leszögezi, hogy a június 9-ei nagygyűlés szervezői büntetőjogi eljárásokban érintett személyek, és az általuk megfogalmazott felhívások a ‘visszaélések’ ellen valójában nyomásgyakorlást jelentenek a büntetőjogi eljárásokon dolgozó ügyészekre és bírákra, amely ‘rendkívül veszélyes precedenst jelent, amennyiben büntetlenül marad’.

www.agerpres.ro