Célegyenesben immár a Szent László Napok

Újdonságokról is beszámoltak a nagyváradi Szent László napok szervezői a tegnapi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Újdonságokról is beszámoltak a nagyváradi Szent László napok szervezői a tegnapi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
A „rajt előtti” utolsó, tegnapi sajtótájékoztatón a hamarosan kezdődő Szent László Napok szervezői olyan programokról, újdonságokról is beszámoltak, melyekről eddig még nem tettek említést. Lesz virágültetés, fogathajtó verseny és sok minden egyéb.


Zatykó Gyula főszervező előrebocsátotta, hogy célegyenesben a rendezvénysorozat, mintegy száz program zajlik majd a hatodik alkalommal megszervezett Szent László Napok során, majd átadta a szót Csomortányi István programszervezőnek, aki elmondta: létrejött a Nagyváradi Városszépítő Egylet, mely szeretettel várja azokat a polgárokat, akik tennének azért, hogy a város szebb legyen. Ennek jegyében most vasárnap 17 órától, Szigligeti Ede szobránál virágültetési akció lesz, melyre várják mindazokat, akik el szeretnének ültetni akár egy virágot is a Bémer téren, a nagyváradi magyarság számára szimbolikus helyszínen; az akcióhoz háromszáz, konténeres virágot fognak elültetni, s az akcióban partnerük a polgármesteri hivatal is, amely elvállalta a beültetett terület későbbi gondozását.

Fogathajtás

Egy hétre rá, azaz június 24-én, vasárnap tíz órától fogathajtó verseny lesz a vársáncban. A kettes fogathajtás nagyon népszerű a magyarság körében, s Bihar megyében gyakran szerveznek ilyet, de Nagyvárad eddig valahogy kimaradt. A hiánypótló, hagyományteremtő szándékkal szervezett versenyen a nagyon szép jószágok mellett a gondosan kimunkált fogatokat is megtekinthetik az érdeklődők – egy-egy ilyen fogat ára egy luxusautó értékével vetekszik. Ezt a rendezvényt az Érmelléki Gazdák Egyesülete szervezi.

A Partiumi Autonómiatanács történelmi témájú előadással készül június 23-án, szombaton 16 órától: az I épület első emeleti konferenciatermében tartott előadás során történelmi adalékok keverednek városrendezési érdekességekkel. Bihar megye levéltárában bukkantak rá arra a hosszú távú fejlesztési tervre, melyet 1944-ben rögzített az akkori városvezetés, sok érdekesség szerepel benne – mondta Csomortányi István. Egy napra rá pedig, vasárnap 17.30-tól a Pro Partium Egyesület szervezésében dr. Erdélyi Marcell bemutatja a tamáshidai romtemplom felmérésének eredményeit. A rombazilika Bihar megye három legveszélyeztetettebb műemlékének egyike, a felújításhoz vezető első lépés az épület pontos felmérése, ezt nemrég sikerült véghez vinni. Szintén 24-én, vasárnap 18 órától az E épületben Varga Csaba hegymászó tart élménybeszámolót a néhány hete véget ért Kancsendzönga-expedícióról, premierként.

Mátyás-emlékév

Mihálka Melinda programigazgató a Mátyás király-emlékév jegyében zajló programokról számolt be: már a június 18-i nyitógála során is a magyar Állami Népi Együttes és vendégei előadása tisztelgés a nagy uralkodó szelleme előtt, a tánc, az ének, a historikus zene mind őt idézi majd. Június 19-én, kedden Boldog Várad – Mátyás király muzsikusai címmel régizene koncertre várják az érdeklődő közönséget, budapesti és nagyváradi zenészekkel idézik meg a XV. sz. Várad zenei világát, Vitéz János püspök korát. A Kincses Kolozsvár Egyesület és a szigethalmi Emese Park jóvoltából péntektől vasárnapig Mátyás-kori hadi sátrat rekonstruáló interaktív tárlat lesz, az érdeklődők kipróbálhatják a Mátyás korában használt fegyvereket, felpróbálhatják a korhű ruhákat, lovagi vértezetet. Érdekesnek ígérkezik a Mátyás király életterei című kétnyelvű, kültéri, megvilágított pannókiállítás is, a várudvaron, s szintén június 22-én, pénteken nyílik meg A Hunyadiak kora című tárlat is, a Deus Vult Egyesület pedig A honfoglalástól Mátyás Király koráig címmel foglalkozásokat szervez minden korosztálynak a várkertben: középkori táborok, műhelyek, szabad párbajok lesznek, s nem hiányzik majd az íjászoktatás sem. Egyúttal szombaton, június 23-án a Corvina Consort együttes ad régizene-koncertet Emlékeink Mátyás királyról címmel.

Temetőlátogatás

Farkas László szervező két eseményt említett meg: június 22-én, péntek délután 17 órakor temetőlátogatás zajlik majd, ennek keretében a Rulikowski sírkert neológ izraelita temetőjét, valamint a keresztény temetőt látogatják meg, a találkozó Rulikowski síremlékénél lesz. Többek között dr. Kecskeméti Lipót főrabbi, Deutsch Károly nagykereskedő, Emőd Tamás költő, Moskovits Miksa nagykereskedő, továbbá Belényi Ferenc, Papp Magda, dr. Gróf László, Gulácsy Albert színészek sírját látogatják meg. A részvételhez regisztráció szükséges, ezt aznap 15 óráig tehetik meg a nagyvárad@szentlászlónapok.ro címen. Június 23-án, szombaton 11 órától az I. épület konferenciatermében zajlik a Nagyváradról elszármazottak találkozója, melynek során fellép a Trifán László-Kinda Péter duó, felszólal többek között Szilágyi-Perjési Katalin Nagyváradról elszármazott írónő, Weinberger Attila előadóművész, valamint Rácz Gyula Nagyváradról elszármazott budapesti színész.

Sportkedvelőknek

A sporteseményekről Habinyák István szervező számolt be: a „nulladik napon”, azaz június 17-én, vasárnap ötödik alkalommal zajlik kerékpárverseny Szent László nagyváradi sírjától Szent László biharkeresztesi szobráig. A biciklitúra végig kiépített kerékpárúton zajlik, bátran ajánlják kicsiknek és nagyoknak egyaránt – tavaly a legfiatalabb kerékpáros alig ötéves volt. A gyülekezés kilenc órától lesz a várkertben, fontos, hogy mindenkinél legyen érvényes okmány az átlépéshez. Az Aranycsapat emlékév alkalmából labdarúgótornát szerveznek a pályi sportpályán, szombaton, június 23-án, 9 órától. Meghívottjaik között szerepel id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület vezetője, valamint Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője. Ugyanaznap 14 órától pedig, immár a várban, előadással és könyvbemutatóval tisztelegnek a legendás magyar labdarúgó válogatott előtt. Az Oroszországban zajló labdarúgó világbajnokságról sem maradnak le a Szent László Napokra kilátogatók: a június 22. és 24. között zajló mérkőzéseket (szám szerint kilencet) a szurkolói sátorban tekinthetik meg a foci szerelmesei, közben sörivásra is lehetőség lesz. Vasárnap reggel pedig Vári Nagy Mónika és Molnár Andrea vezetésével reggeli tornára várják az érdeklődőket, helyszín a vár nyári színháza.

Neumann Andrea