Célegyenesben a reptér felújítása

Célegyenesben a reptér felújítása
Több mint 94 millió lejt kap Bihar megye a váradi reptér felújítására, hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón, melyen részt vett a reptér parancsnoka és a Megyei Tanács elnöke is.

Cornel Popa megyei tanácselnök ismertette a támogatás elnyerésének előzményeit. A pályázatot 2011 augusztusában nyújtották be, s csaknem egy évre rá azt a választ kapták, hogy elégséges pontszámot ért el és jóvá is hagyják, azonban csak egy pótlistán kaphat helyet, ugyanis a szektoriális szállítási programon belül már nincs elég pénz a finanszírozására. A projekt jóváhagyását követően egy időszerűsített tanulmány készült a hazai regionális repterek korszerűsítésének fontosságáról.

Fejlemények

A tanulmány eredményeképp, tavaly júniusban a szektoriális szállítási program menedzsmentje jóváhagyta a nagyváradi reptér korszerűsítésének támogatását, a jászvásári és craiovai repterek korszerűsítésével együtt. Ezt követően a pályázat a támogatott projektek útját követte, a napokban kezdődött el a nemzetközi, elektronikus versenytárgyalás procedúrája, mely március 4-én ér véget. Cornel Popa kifejtette: nem gondolta, hogy ennyi ideig fog húzódni mindez, azonban „Romániában élünk és ez az összes időnket elfoglalja”.

Amint a későbbiekben Gheorghe Pasc reptér parancsnok elmondta, a kifutópálya a jelenlegi 188 méter helyett 210 méter hosszú, szélessége pedig az eddigi 30 méter helyett 45 méteres lesz. Egyúttal a pálya körülbelül négyszer rezisztensebb is lesz, sokkal jobban lesz kivilágítva, s a kifutópálya kivilágítását önálló generátorok fogják biztosítani.

Feltételek

Ha minden jól megy, a munkálatokat 2015 szeptember 30-án adják majd át, közben egy négy-öt hónapos időszakon át a reptér zárva lesz. A versenytárgyaláson résztvevő cégeknek nagyon szigorú feltételeket szabnak meg: számít, hogy melyik cég vállalja, hogy a legrövidebb idő alatt végzi el azokat a munkálatokat, melyek alatt nem működhet a reptér, s azt is vállalja, hogy minden egyes nap késésért 50 ezer euró büntetést fizet. Ha pedig késve végzi el a munkálatokat, a terminus után már a saját pénzükön dolgozik. A versenytárgyaláson amúgy nem is vehet részt olyan cég, amely nem tudja bizonyítani, hogy rendelkezik a munkálatok teljes ellenértékével.

A projekt teljes értéke áfa nélkül több mint 96 millió lej, ebből 81 millió lejt az unió fizet ki, két százalékot pedig, azaz közel kétmillió lejt a Megyei Tanács költségvetéséből állnak, az állami hozzájárulás pedig több mint 12 millió lej.

Neumann Andrea