Célegyenesben a nagyváradi akvapark

Akt.:
Célegyenesben a nagyváradi akvapark
Most már csak kisebb munkálatok elvégzésére és egy átfogó takarításra van szükség ahhoz, hogy megnyílhasson a nagyváradi akvapark. A projektmenedzser megítélése szerint legkésőbb június 1-jén kerülhet sor erre.

A nagyváradi Nymphaea akvapark és wellnesközpont szinte teljesen elkészült, állapíthattuk meg a helyszínen járva. De a terepszemlén tapasztaltak részletezése előtt idézzük Sava Annamáriát, a polgármesteri hivatal projektmenedzserét, aki elmondta, hogy már megalakult a létesítmény átadás-átvételi bizottsága, mely fokozatosan adja át az akvaparkot a Közterület-fenntartó kezelésébe. Sava Annamária hozzátette, hogy mielőtt a nagyközönség előtt is megnyitnák az akvaparkot, olyan kisebb, kiegészítő munkálatokat kell még elvégezni, amelyek nem szerepeltek az eredeti projektben. Ilyen munkálatok közé tartozik egy kerítés építése a Sebes-Körös partján, valamint az úszó- és ugrómedencénél, az öntözőrendszer kiépítése a befüvesítendő terület alatt a Körös part felőli részen, továbbá be kell fedni a fedett létesítmény tetején lévő légmozgató berendezést, ugyanakkor minden egyes eszközt és berendezést leltárba kell venni, illetve fel kell címkézni. Korábban felmerült, hogy problémát jelenthet az, hogy a műugró medencéhez nem szereltek fel ugródeszkát, illetve nem építettek tribünöket az úszómedencéhez. Sava Annamária ennek kapcsán kijelentette: ez utóbbi munkálatok nem befolyásolják magának a létesítménynek a megnyitását. Hozzátette azt is, hogy az akvaparkot kivitelező Kész Építő és Szerelő cég már elvégezte a parkolóhelyek kialakításának munkálatait, ezt kiegészítve az önkormányzat műszaki igazgatósága is fog parkolóhelyeket kiépíteni ott, azok után, hogy módosítják az akvapark mellett vezető utca nyomvonalát. Az autóút és a parkoló között egyébként bicikliutat is kialakítanak majd. A projektmenedzser megítélése szerint legkésőbb június 1-jén megnyílhat az akvapark.

Terepszemle

Visszatérve a helyszínre, itt Kádár Zoltán fő építésvezető fogadott és vezetett végig a létesítményen. Az épület főbejáratán lépünk be, ahol már be van szerelve a beléptető rendszer. A belépés után bemegyünk a főépületbe, ahonnan lépcső vezet le az alagsorba az öltözőkhöz, egy lépcső pedig fel a wellness központba. Fent egy külön recepciót alakítottak ki, mert ez lesz az ún. VIP-szektor. De mi a földszinten megyünk tovább a leendő szuvenírüzlet mellett és eljutunk a szaunákhoz és a török fürdőhöz. Mindkét részen vannak pihenők; a szauna részen van finn szauna, orosz szauna, jégkamra, aromaszauna, szárazszauna és egy sókamra is, aminek a falát himalájai sótéglákból rakták ki, és persze van itt az elmaradhatatlan hideg vizes merülő medence is. A törökfürdőben kiépített öt medencét termálvízzel töltik majd fel, ez lesz a létesítmény egyetlen olyan része, ahol termálvízben lehet majd fürdeni. A törökfürdőben egy masszázsterem és egy gőzkabin is lesz. Innen kiléptünk a medencetérbe, ahol van egy nagy felnőtt medence különböző élményelemekkel, ennek a medencének egy része kinyúlik a kültérbe. A kupolával ellátott beltér közepén áll a csúszdatorony. A medence mellett van egy nagy vendéglő, illetve egy önkiszolgáló, emögött pedig a raktárak, a személyzeti öltözők és a konyha kapott helyet. A csúszdatorony különböző szintjeiről lehet majd csúszdázni. Az első szinten egy kis teraszt építettek ki, és innen egy lengőhídon lehet átmenni az első emeleti vendéglátóipari egységekhez és pihenőhelyhez, illetve innen is meg lehet közelíteni a VIP szektort. A beltérben négy csúszda van, a csúszdatorony tizennégy méter magas, a leghosszabb csúszda 94 méteren át tekergőzik. A VIP szektorban fizioterápiás kádak, jakuzzik, masszázsterem, fodrászat, szépségszalon, esztétikai fogkezelő és más szolgáltatások kapnak majd helyet. A berendezések és felszerelések is megvannak már, és már csak helyükre kell illeszteni azokat, tette hozzá Kádár Zoltán, aki ekkor jegyezte meg azt, hogy a létesítményben négy lift van, amit a nagyközönség használ, és további három lift a személyzetnek van fenntartva, ezekből az egyik teherlift. Az emeleten van a játékterem is biliárdasztallal, csocsóasztallal. Az emeletről az utunk az alagsorba vezetett: a nagy medence alatt van a létesítmény gépészeti háza, valamint az öltöző, ahol mintegy 1400 öltözőszekrényt és több mint nyolcvan öltözőkabint helyeztek el.

Kültér

Amikor kilépünk az akvapark szabadtéri részére, Kádár Zoltán megjegyzi, hogy az egész terület kétfelé van osztva, és mindkét oldalon vannak öltözők, mosdók és kiszolgáló létesítmények, amolyan falatozók. Funkcionalitásában azonban eltér egymástól a két oldal, ugyanis az akvapark keleti oldalán van a csúszdamedence, a hullámmedence, a műugró medence és az úszómedence. A kültéren hat csúszda van, a csúszdatornyok tizenkilenc, illetve huszonegy méter magasak, a leghosszabb kültéri csúszda kétszáz méteres. Kádár Zoltán elmondta: a hullámmedence is elkészült, már ki is volt próbálva. A műugrómedence és az úszómedence is készen áll, előbbire még fel kell szerelni az ugródeszkákat, az utóbbi mellett pedig egy bírói szobát kell építeni és az eredményjelző táblát kell kihelyezni. A létesítmény nyugati részén van egy felnőtt medence és egy gyerekmedence, egy nagy multifunkcionális sportpálya, négy darab kisebb pálya, egy strandröplabda pálya és pingpongasztalok is ki vannak helyezve. Kádár Zoltán közölte: a végső simítások zajlanak, illetve jelenleg a medencetechnológiákat tesztelik. Elárulta, hogy a takarítás mintegy két hetet vesz majd igénybe, azt követően pedig megnyílhat a nagyközönség előtt a létesítmény.

Pap István

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .