Cégek ösztönzési támogatása

Az Országos Munkaerő–foglalkoztatási Ügynökség Szatmár megyei hivatala az idén is várja azokat a munkaadókat, akik állami támogatás fejében munkanélkülieket kívánnak foglalkoztatni.

Mielőtt a munkahelyteremtést ösztönző állami támogatásokra térnénk — amint azt Murineanu Cecilia, a Szatmár Megyei Munkaerő–foglalkoztatási Ügynökség igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az állam olyan idényjellegű munkahelyteremtést is támogat, amelyeket a helyi közigazgatási intézmények szerveznek a munkanélküliek számára. Amint az újraközölt és módosított 76/2002–es számú törvény 78. szakasza előírja, közhasznú munkák elvégzésére állami támogatás mellett munkanélkülieket alkalmazhatnak a polgármesteri hivatalok, cégek és alapítványok, de nem több mint 12 hónapra a következő tevékenységek elvégzéséhez: az infrastruktúra modernizációjához és karbantartásához, olyan társadalmi szolgáltatások elvégzéséhez, mint az otthoni gyereknevelés, beteg– és/vagy idősgondozás stb. A támogatás mértéke a mindenkori országos bruttó minimálbér mértékének a 70 százaléka, amelyet a polgármesteri hivatalok kérésére legtöbb 12 hónapig folyósít az állam minden, munkakönyvvel alkalmazott munkanélküli számára.

Pályakezdők alkalmazása

Ha a cégek iskolát frissen végzett személyeket alkalmaz, minden alkalmazottra tizenkét hónapon keresztül legalább az országos bruttó minimálbér értékével egyenlő összeget fognak kapni. Ha a frissen végzettek fogyatékkal élő személyek, a támogatás a minimálbér 1,5–szöröse, és 18 hónapon keresztül folyósítja az állam. Ha a pályakezdő középiskolát, posztliceális iskolát végzett az állami, tizenkét havi támogatás a minimálbér 1,2–szerese lesz, ha főiskolát végzett pályakezdőt alkalmaz, a minimálbér 1,5–szöröse lesz a tizenkét havi támogatás. A 45 éven felüli munkanélküli, vagy családfenntartó munkanélküli alkalmazása tizenkét alkalommal egy minimálbér értékű támogatással jár. A támogatásban részesülő cégek az alkalmazottak munkaviszonyát 3 évig kötelesek megőrizni, különben a támogatást vissza kell fizetniük.

Solymosi Sándor