Carmen Dan: Életbe lép a sertéspestis esetére kidolgozott kontingenciaterv

Illusztráció
Illusztráció
Elrendelte kedden a különleges sürgősségi helyzeteket kezelő országos bizottság, hogy az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság (DSVSA) léptesse életbe a sertéspestis esetére kidolgozott kontingenciatervet – jelentette be kedden este a belügyminiszter.

Carmen Dan erről szóló Facebook-bejegyzésében hozzáteszi: a sertéspestis nem terjed át az emberre, az állatokra nézve azonban rendkívül veszélyes.
Az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság kedden közölte, hogy kimutatták a sertéspestis vírusának jelenlétét két szatmárnémeti háztáji gazdaságban. A megfertőzött, illetve a fertőzésnek kitett hét sertést leölték, és a tetemeket elégették.
A jelek szerint az afrikai sertéspestis vírusa fertőzött állati eredetű termékek révén került az országba Ukrajnából, az epidemiológiai vizsgálat azonban még folyamatba van – közölte a a DSVSA, amely értesítette a helyzetről az Európai Unió illetékes hatóságait, illetve az Állat-egészségügyi Világszervezetet.
Az afrikai sertéspestis a házi sertés és a vaddisznó vírus okozta betegsége. Rendkívül gyorsan terjed, és a megbetegedett állatok kivétel nélkül elpusztulnak. Nincs vakcina a kór kivédésére, az egyetlen módszer a vírus terjedésének megakadályozására a beteg, illetve a megfertőződésnek kitett állatok elpusztítása.

 

www.agerpres.ro