Carmen Dan: bűnügyi vizsgálat indult Olaszországban a kizsákmányolt romániai vendégmunkások ügyében

Carmen Dan belügyminiszter
Carmen Dan belügyminiszter
Bűnügyi vizsgálat indult Olaszországban a kizsákmányolt romániai vendégmunkások ügyében – nyilatkozta csütörtökön Carmen Dan belügyminiszter.

A tárcavezetőt arról kérdezte a sajtó, vannak-e olyan információi, miszerint a kizsákmányolt romániai nők más román állampolgárok közvetítésével jutottak munkához Olaszországban. A miniszter azt válaszolta, a napokban Szicíliában tartózkodik egy romániai küldöttség, amely többek között ezt a tényezőt is tisztázni fogja.

“Tudomásunk szerint Olaszországban bűnügyi vizsgálatot indítottak az ügyben, az ezzel kapcsolatos információk azonban egyelőre bizalmasak” – tette hozzá Carmen Dan.

Alina Petrescu kormányszóvivő a téma kapcsán megjegyezte, az Olaszországban tartózkodó kormánydelegáció javaslatot tett arra, hogy létesítsenek egy segélyközpontot az áldozatok számára.

A The Observer brit hetilap arról számolt be vasárnap, hogy 7.500, többségében román nő rabszolgasorsban él és dolgozik a szicíliai Ragusa ültetvényein. A riport szerint sok nőt bántalmaztak, fenyegettek, és szexuális erőszak áldozatai voltak.

Sorin Grindeanu kormányfő a héten megbízott egy tárcaközi küldöttséget, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről.

www.agerpres.ro