Carmen Dan: 79 személyt kísértek be a rendőrségre a szerda esti zavargások miatt

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A szerda esti bukaresti zavargásokat követően 79 személyt kísértek be a rendőrségre és indítottak ellenük bűnügyi vizsgálatot hatósági közeg bántalmazása és rendbontás miatt, illetve egy esetben veszélyes drogok birtoklása miatt – közölte csütörtökön Carmen Dan belügyminiszter.

Az illetékes tárca vezetője szerint 8 csendőr megsérült, hárman közülük kórházba kerültek. Négy tüntető is megsérült, de jelenleg közülük már senki nem szorul kórházi ellátásra.

Carmen Dan hozzátette, ötven rendőr vizsgálja ki a szerdai zavargások részleteit. Több személyt megbírságoltak, hárman közülük labdarúgócsapat szurkolótáborához tartoznak. Dan azt mondta, nincsenek szándékos provokációra utaló információi.

A belügyminiszter arról is tájékoztatott: szerda este 19:43 és 22:55 között Viorel Ştefu államtitkár és Bogdan Despescu rendőrfőnök SMS-t kapott a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egy tisztjétől, aki felhívja a figyelmüket, hogy a tüntető tömegben olyan aktivisták lehetnek, akik ‘állandóan részt vesznek ilyen jellegű tevékenységeken’, illetve a labdarúgó klubok szurkolótáborának tagjai is feltűnhetnek.

A miniszter hozzátette, a SRI-tiszttől kapott SMS nem utalt sem rendbontás veszélyére, sem olyan szándékra, hogy a békés tüntetést valakik agresszív cselekedetekre akarnák felhasználni.

www.agerpres.ro