Caritas-látogatás a börtönben

Caritas-látogatás a börtönben
Nagyvárad – Hétfő délben a Bihar Megyei Caritas Catolica és a Máltai Segélyszolgálat munkatársai a nagyváradi Büntetés-végrehajtó Intézetben jártak. Ötven elitéltnek vittek karácsonyi ajándékcsomagokat.

Adrian Bungău, a nagyváradi Büntetés-végrehajtó Intézet szóvívője azt nyilatkozta az erdon.ro-nak: jelenleg 483 lakója van a börtönnek, akiknek az elmúlt napokban különböző karácsonyi programokat szerveztek. Például kiállítás nyílt az alkotásaikból, az ebédjüket az ünnepnek megfelelően állították össze, szentmisén vehettek részt és fogadhatták több alapítványnak, illetve egyesületnek a képviselőit. Az elitéltek is készültek a karácsonyra, a színjátszó csoportjuk bemutatta Titus Popovicinak egy darabját, melyet a zárt láncú kábeltévé-csatorna is közvetített.

Ajándékcsomagok

Hétfő délben Rajna József igazgató vezetésével a Bihar Megyei Caritas Catolica munkatársai keresték fel az intézményt. Hegedűs Ilona referens, ügyintéző honlapunknak elmondta: hollandiai segélypartnereiknek köszönhetően év közben is tartják a kapcsolatot az elitéltekkel (ruhaféleségekkel, gyertyákkal, higiéniai szerekkel, mosószerrel és élelemmel látják el őket), most pedig különböző, osztrák római katolikus plébániák (Gaming, Pöchlarn, Steinakirchen, Purgstall és Wieselburg településekről) jóvoltából vihettek ajándékot ötven olyan rabnak, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem látogatnak a hozzátartozóik. A csomagok édességet, fogpasztát, gyümölcsöket, sampont és borítékokat tartalmaztak. Román és magyar nyelvű karácsonyi dalokkal is készültek, Oláh Gabriella, a Bazilika kántora szintetizátoron játszott, Georgieş Hajnalka, egy önkéntes kislány pedig szavalt. Köszönetképpen az elitéltek szintén énekeltek.

Ciucur Losonczi Antonius