Candide kicsit másképp

Candide kicsit másképp
Voltaire Candide című művének felnőtt bábjáték adaptációját láthatták a nézők a FuxFesztivál első napján, szeptember 11-én a bukaresti Țăndărica Animációs Színház előadásában.

A Cristian Pepino rendezésében színpadra vitt Candid című előadás – amelynek az Ady Endre Elméleti Líceum díszterme adott helyet – sokban különbözik a megszokott bábelőadásoktól. A felnőtteknek szánt darab témaválasztása, a felhasznált irodalmi mű, a kevert technikák mind újdonságként szolgálnak főleg azoknak, akik a gyermekbarát, ártatlan bábjátékokhoz szoktak. A szerda délutáni előadásban a bábjáték mellett nagy hangsúlyt kapott a zene, a kivetített háttérképek, valamint a bábszínészek egyéni játéka, színpadi mozgása is. A modern, látványos, humorban és iróniában gazdag darabban a bábszínészek angol átkötő szövegekkel érthetőbbé tett – más nyelvek jellegzetességeit megidéző – halandzsa nyelven beszéltek, Voltaire kisregényének közismertségére alapozva.

Bábjáték felnőtteknek

Raluca Tulbure a bukaresti Țăndărica Animációs Színház irodalmi titkára az előadás előtt elmondta, hogy az Voltaire Candidejának nagyon szabad feldolgozása. A darab egy új kifejezési formát is jelent, egy újdonságot az animációs színházak világában, bebizonyítva azt is, hogy a bábelőadások nem csak gyermekeknek valók. A Candide a gyermekelőadásokra szakosodot Țăndărica Animációs Színház második felnőttelőadása. Mint ahogy Raluca Tulbure elmondta, a színház más korosztályokat is szeretne bevonzani előadásaikra. A bukaresti animációs színház szeptember 15-én vasárnap újból színpadra áll, ezúttal egy gyermekelőadással, az Anyó lánya, apó lánya című darabbal, amelyet Ion Creangă meséje nyomán Daniel Stanciu rendezett.

Nagy Noémi