Călin Popescu-Tăriceanu: Nem osztom az RMDSZ elnökének véleményét a kialakult helyzettel kapcsolatban

Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök nem osztja Kelemen Hunor véleményét a Sevil Shhaideh kinevezésére vonatkozó javaslat elutasítása nyomán előállt helyzet kapcsán.

“Tudomásul vettem az RMDSZ által mondottakat. Nem osztom a szövetségi elnök véleményét” – fogalmazott szerdán Călin Popescu-Tăriceanu.

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke nemmel válaszolt arra a kérdésre is, hogy ez a véleménykülönbség változtat-e az RMDSZ-szel való viszonyon.

Kelemen Hunor szerdán úgy nyilatkozott, érvényben marad az RMDSZ és a PSD-ALDE koalíció közti parlamenti együttműködési megállapodás, de ami az új kormányfőjelöltet illeti, a szövetség ‘senkinek nem adhat biankó csekket”. Hozzátette, Klaus Iohannis államfőnek alkotmányos joga eldönteni, hogy elfogadja-e vagy elutasítja a miniszterelnök-jelöltet. Megjegyezte ugyanakkor, szükségesnek tartja Sevil Shhaideh kinevezése visszautasításának megindoklását. A szövetségi elnök azt is elmondta, szerinte túlzás lenne politikai válságról beszélni Romániban, de a PSD-ALDE koalíció vezetőinek és Klaus Iohannis államfőnek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, és közös megoldást kell találniuk a kialakult helyzetre.

AGERPRES/(RO – szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Claudia STĂNESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro