C. Pârvulescu a Grindeanu-kabinetről: Egy Dragnea által alakított és vezetett kormány

Cristian Pârvulescu
Cristian Pârvulescu
A Sorin Grindeanu által alakított kabinet ‘egy Liviu Dragnea által alakított és vezetett kormány, amelyben a miniszterelnöknek abszolút formai szerep jut’ – állapította meg Cristian Pârvulescu politológus.

Pârvulescu azt nyilatkozta kedden az AGERPRES hírügynökségnek, hogy ‘néhány kivételtől eltekintve a kabinet minden minisztere Dragneához közelálló, alig ismert személy’.

‘Azt mondhatnánk, hogy párton belüli technokraták, mint amilyen Sevil Shhaideh is’ – vélte a politológus.

‘Általában alig ismert személyek, akik nem sok problémát okoznak majd a párt elnökének. Sorin Grindeanu szerepe többnyire arra korlátozódik majd, hogy működjön a zenekar, de valószínű hogy nagyon határozottan ott lesz majd mellette Sevil Shhaideh, aki egy nagyon erős minisztériumot kapott’ – tette hozzá Pârvulescu.

A politológus szerint a kormány egyik nehéz feladata az országos politikák összehangolása lesz.

‘Liviu Dragnea álláspontja szerint egy párt a helyi vezetőkre épül. Ezzel nyerte meg a választásokat, de ez fog nehézségeket okozni az országos politikák összehangolásában. Nagy felelősséget vállal, mert a helyi érdekek néha háttérbe szorítják az országos érdekeket’ – hangsúlyozta.

A politológus szerint jóllehet Sevil Shhaideh a jelenlegi kabinet ‘egyik támadható személyisége marad’, miután nem vesz részt a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) ülésein, ‘nem valószínű, hogy hasonló gondok merülnek fel’, mint miniszterelnöki nevesítésekor.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kedden terjesztette elő a javasolt miniszterek névsorát.

AGERPRES/(RO – szerző: Oana GHIŢĂ, szerkesztő: Florin MARIN; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro