Bűz van, viszont megoldás továbbra sincs

Florica Cherecheş képviselő
Florica Cherecheş képviselő
Florica Cherecheş liberális párti (PNL) parlamenti képviselő ismét megszólalt a Várad közeli disznóhizlalda elhíresült ügyében. Ezúttal a cég reagálására válaszolt egy nyílt levélben.

Felidézi, hogy korábbi nyílt levelében – amit a Környezetvédelmi Őrségnek és a Környezetvédelmi Ügynökségnek is elküldött postán, és amelyre aztán az ominózus cég az ügyvédjén keresztül reagált több kiadványban –, közszereplőként és a lakosság szószólójaként azt sérelmezte, hogy Várad-Őssiben és a Rogériusz-negyed egyes részein szinte elviselhetetlen az a bűz, amit szerinte a vállalkozás által működtetett disznóhizlalda áraszt magából. Ugyanakkor jelezte, hogy az érintett lakosok tőle, az önkormányzattól és a közegészségügyi hatóságtól is kérték, hogy lépjenek ez ügyben. Emellett 2016 áprilisában 3476 aláírást is összegyűjtöttek annak érdekében, hogy a Polgármesteri Hivatal jogi eljárást kezdeményezzen.

Mi a megoldás?

Florica Cherecheş azt is megjegyzi, hogy az illetékes, illetve felelősséggel bíró szakhatóságokhoz fordult azt igényelve: ellenőrizzék azt, hogy a cég hogyan végzi a tevékenységét, és tartja tiszteletben a vonatkozó törvényeket. Arra hívta fel a figyelmüket, hogy a környezetszennyezés negatív hatással van a lakosság egészségi állapotára, és ez egy olyan tény, melyről nem szabad megfeledkezni.

Hangsúlyozza: bár az állampolgárok érdekeit védi, nem biztos abban jelen pillanatban, hogy a probléma megoldása az ilyen jellegű farmok bezárásában rejlene – ahogy meglátásában a cég a válaszában sugallja –, hiszen bármely befektetés hasznos és jól jön, de csak azzal a feltétellel, hogy az ne legyen illegális, illetve ne ártson a környezetének.

A politikus ugyanakkor leszögezi: nem állt szándékában támadni a Környezetvédelmi Ügynökséget, csupán őszintén tudni szeretné azt, hogyan lehetne megoldást találni. Szerinte szükséges újraelemezni, hogy milyen feltételek közt lett kibocsátva a környezetvédelmi engedély, tekintettel a kiegészítő paraméterekre. Megjegyzi: a felsoroltakon kívül azért is sajnálatos a terjedő szag, mivel a fejlesztések nyomán az utóbbi időben turistákat is vonzó szabadtéri rendezvényeket kezdtek el szervezni Váradon, és ez ezeket is veszélyezteti, emellett pedig Várad az ország nyugati kapuja. Azt is mondja végül: nem tud arról, hogy a cég lépéseket tett volna annak érdekében, hogy változzanak meg az ilyen típusú farmok létesítésére, ezek helyére vonatkozó törvények…

Ciucur Losonczi Antonius