Bűnvádit indítanának Borbély László miniszter ellen

Akt.:
Bűnvádit indítanának Borbély László miniszter ellen
Bűnvádi eljárás kezdeményezését kéri a legfőbb ügyésztől Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter ellen a korrupcióellenes ügyészség – közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

A korrupcióellenes ügyészség a legfőbb ügyészhez fordult azzal a kéréssel, hogy tegye meg a parlamentnél a bűnvádi eljárás indításához szükséges jogi lépéseket. Borbély Lászlót befolyással való üzérkedéssel és vagyonnyilatkozata többrendbeli meghamisításával gyanúsítják. A képviselői mandátummal rendelkező miniszter a parlament tagjaként mentelmi joggal rendelkezik.

Az ügyészek hamis vagyonnyilatkozat-tétellel és folyamatos módon történő befolyással való üzérkedéssel vádolják a minisztert. Borbély László neve tavaly júliusban jelent meg egy, a nagyváradi DNA által összeállított dossziéban. A korrupcióellenes ügyészek szerint Borbély László elfogadta, hogy egy máramarosi cég, saját költségén, 20 ezer euró értékben felújítson egy lakást. Cserébe Borbély a környezetvédelmi minisztériumnak alárendelt Vízügyi Igazgatóságánál kellett volna közbejárjon azért, hogy Ioan Ciocan üzletember cége további szerződésekhez jusson, illetve a már elkészült munkálatok esetében a kifizetési listákon is az első helyeken szerepeljen. Ioan Ciocan 2007 óta 48 szerződést írt alá a román állammal különböző munkálatok elvégzésére. A törvény szerint egy miniszter ellen nem folyhat bűnvádi eljárás, ha az illető magas rangú tisztségviselő, a parlament tagja. Ebben az esetben a bűnvádi eljárás beindításához szükség van a szakbizottság jóváhagyására.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .