Bűnügyi feljelentést tett a Colectiv Egyesület a tűzvész után történtekért felelős személyek ellen

Akt.:
Bűnügyi feljelentést tett a Colectiv Egyesület a tűzvész után történtekért felelős személyek ellen
Bűnügyi feljelentést tett kedden a Főügyészségen Eugen Iancu, a Colectiv Egyesület elnöke mindazok ellen, akik a tavalyi Colectiv-tűzvész után kialakult helyzetért felelőssé tehetők, többek közt Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár ellen is.

Eugen Iancu úgy nyilatkozott, az áldozatok közül sokan a kórházi körülmények, a szakmai tudás hiánya miatt haltak meg, illetve azért, mert egy ideig tiltás korlátozta a sebesültek külföldre történő szállítását.

A bűnügyi feljelentést mintegy ötvenen írták alá. A feljelentők emberöléssel, hivatali visszaéléssel, befolyással való üzérkedéssel vádolják az egy évvel ezelőtti tűzvész kimeneteléért felelős személyeket.

Eugen Iancu az 112-es sürgősségi hívószám telefonos operátorairól azt mondta: a hívásokra káromkodva reagáltak, sértő kifejezéseket használtak azokra, akik a fájdalomtól ordítva kértek segítséget. – AGERPRES/(RO – Mihai STOICA, szerkesztő: Andreea ROTARU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

Arafat: Mindenki tehet feljelentést; az alperesnek joga van, hogy megvédje magát

A bizonyítási eljárás a felperes és a nyomozóhatóságok feladata, az alperesnek joga van ahhoz, hogy megvédje magát – jelentette ki kedden Raed Arafat. A belügyminisztérium államtitkára arra reagált, hogy a Colectiv Egyesület feljelentést tett több hivatali személy ellen, akik a tűzvész után a mentést irányították.

‘Ma értesültem arról, hogy két szülő, Iancu és Chelba, bűnügyi feljelentést tett ellenem a Colectiv klubban történt tragédia miatt. (…) Szabad országban élünk, mindenki tehet feljelentést, az alperesnek pedig joga van, hogy megvédje magát. A bizonyítási eljárás a felperes és a nyomozóhatóságok feladata. Biztos vagyok benne, hogy a sajtóban és a Facebookon az ‘aktivisták’ már holnap elítélnek’ – fogalmazott Arafat egy közösségi oldalon.

Eugen Iancu, a Colectiv Egyesület elnöke kedden jelentette be, hogy bűnügyi feljelentést tett az országos főügyészségen mindazok ellen, akik a tavalyi Colectiv-tűzvész után kialakult helyzetért felelőssé tehetők, többek között Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár ellen is.

Eugen Iancu úgy nyilatkozott, az áldozatok közül sokan a kórházi körülmények, a szakmai tudás hiánya miatt haltak meg, illetve azért, mert egy ideig tiltás korlátozta a sebesültek külföldre történő szállítását. – AGERPRES (szerző: Cristina TATU, szerkesztő: Andreea ROTARU; HU – ERDÉLY András)

www.agerpres.ro