Büntetőjogi pert indít, ha nem szavazzák meg

Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács PSD-s alelnöke, megyei pártelnök
Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács PSD-s alelnöke, megyei pártelnök
Az Erdély Online is beszámolt róla, hogy 2018. február 2-án első fokon a Bíróság úgy döntött: arra kötelezi a Bihar Megyei Tanács 17 liberális párti tagját, hogy hagyják jóvá a PSD tanácsoslistáján soron következő Adrian Szatmari mandátumát.

A pert Adrian Szatmari indította a frakció ellen. Ugyanakkor a bírósági határozat arra is kötelezte a „szabadelvűeket”, hogy fizessenek kártérítést a sértettnek, mely egyenértékű azzal az összeggel, melyet illetményként kellett volna kapjon 2017. szeptember 27-től, vagyis attól a naptól kezdve, mikor először akadályozták meg azt, hogy letehesse önkormányzati képviselői esküjét egészen addig a napig, amíg megtörténik a mandátumigazolás. A döntés nem jogerős, 15 napon belül lehet fellebbezni ellene. Mint ismert, a hely azt követően üresedett meg, hogy a PSD kizárta soraiból Ana Maria Tiront. Azóta a közgyűlésben patthelyzet van, vagyis 17–17 tanácsosi arány, már ami a PNL és a PSD–RMDSZ–ALDE-koalíció önkormányzati képviselőinek létszámarányát illeti.

Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács PSD-s alelnöke, megyei pártelnök (képünkön) kedden azt nyilatkozta: amennyiben a csütörtöki közgyűlésen a liberálisok ismét nem hajlandóak megszavazni Adrian Szatmari mandátumát, akkor Szatmári büntetőjogi pert indít minden egyes PNL-frakciótag ellen, névre szólóan, a hivatali visszaélés bűntettére hivatkozva.

Ciucur Losonczi Antonius