Büntetik az OTL-seket

Büntetik az OTL-seket

Tévedett, aki azt hitte, hogy amikor a vállalat a sztrájk idején bírósági eljárással fenyegetőzött, az csak a munkabeszüntetés gyorsabb befejezését célzó kommunikációs trükk volt. Még mindig a sztrájkjuk kellemetlen eredményeivel kénytelenek ugyanis szembesülni a váradi tömegközlekedési vállalat alkalmazottai: most már a bíróságot is járhatják.

A múlt hét utolsó munkanapján az OTL 60 dolgozóját idézte be a bíróság, mivel a vállalat vezetése pert indított ellenük. És nemcsak azt kéri, hogy a közben már véget ért munkabeszüntetésről mondják ki, hogy az törvénytelen volt, hanem napi 210.000 lej kártérítést is be akar vasalni az alkalmazottakon. A sztrájk két napot tartott. Összesen 162 ember kapott idézést, de pénteken csak 60-an mentek el a bíróságra, mert a többiek épp dolgoztak. Egy három bíróból álló testület hallgatta meg a vallomásaikat, majd dél körül lezárták a meghallgatásokat. Az ítélethozatalt elnapolták. Mint ismeretes, az OTL dolgozói többek között azért sztrájkoltak, hogy 2000-ről 3000 lejre emeljék a bérüket, ám végül azt érték el, hogy az utazóközönségnek nyilván kellemetlen módon a vállalat 20%-kal tervezi csökkenteni a busz- és villamosjáratok gyakoriságát, hogy kitehessen néhány járművezetőt, és a megspórolt pénzből emelhesse pár száz lejjel a többiek bérét.

Részletek

Végül – bár lehetőség lenne rá, és a joggyakorlatban sem kizárt – a cég lemondott arról, hogy a már véget ért sztrájk kapcsán a bíróság mondja ki, hogy kötelező felvenni a munkát. Ezt tudatták is a bírósággal – ám így most a bírák arról fognak dönteni, elfogadják-e az OTL azon kérését, hogy mégse tárgyalják ezt az ügyet. Erről november 9-én döntenek majd. Egy ettől külön ügyként kezelik a kártérítését és a sztrájk illegálissá nyilvánítását, amit december 7-én tárgyalnak majd újra. Addig a vállalatnak részleteznie kell, miben is állna a kár. Közben egy alkalmazott azt kifogásolja, hogy a bíróságra beidézettek között volt olyan is, aki a sztrájk idején szabadságon volt, illetve olyan is, aki már nem is dolgozik a cégnél. Azt is sérelmezik, hogy a vállalat szerint illegálisan sztrájkoltak listáján nem szerepelnek azok, akik közben vezető posztokat töltenek be, csakis a „közembereket” feketelistázták.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,