Büntetik a szemetelőket

Büntetik a szemetelőket
Tekintve, hogy április 28 és május elseje között sokan töltik szabad idejüket olyan helyeken (erdő, vízpart, környezetvédelmi terület) ahol nincs szemétgyűjtő, ezért szétdobálják az ételmaradékot, csomagolóanyagot, károsítva ezzel a környezetet.

Mircea Ghitea, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Gárda főfelügyelője felhívja a helyi önkormányzatok figyelmét, hogy a hulladékgazdálkodási valamint környezetvédelmi törvény értelmében kötelesek szemétgyűjtő konténereket kihelyezni és a szemételszállítást megszervezni a tömegesen látogatott kirándulóhelyeken.

A polgármester és a neki alárendelt illetékes személy köteles megbüntetni a szemetelőket, megtiltani a belépést, sátorozást olyan területre, ahol nincs szemétgyűjtő, tároló. Az önkörmányzatra hárul a feladat, hogy ellenőrizzék: betartják- e a környezetvédelmi előírásokat a magántulajdonban vagy -kezelésben lévő területeken,  a kihágásokat ott is büntetniük kell.

A turisztikai helyek adminisztrátorai kötelesek tisztán tartani a kezelésükben lévő területeket. A Környezetvédelmi Gárda ellenőrei a hét végén és május elsején ellenőrizni fogják a kirándulóhelyeket, és a kihágásért, szemetelésért 3000-6000 új lejre büntetik a magfánszemélyeket, 25.000-30.000 lejre a jogi személyeket.