Büntetések: dupla vagy félár

Büntetések: dupla vagy félár
Azok a cégek, melyek a rájuk kiszabott büntetés ellen fellebbeznek, és ez az óvás nem jár sikerrel, az eredeti büntetés dupláját kell később kifizessék.

Az illegális építkezésen, vagy kereskedelmi tevékenységen kapott cégek, melyek fellebbeznek a kiszabott büntetés kifizetése ellen, de az óvásuk nem jár sikerrel, az eredeti összeg kétszeresét kell lepengessék. Ha a büntetést a helyszínen törlesztik, vagy legkésőbb 48 órán belül, akkor akár “féláron” is megúszhatják, jelentette be a kormány ellenőrzési részlegének vezetője, Emanoil Negut államtitkár. Minden hónap után, amíg késik a kifizetés, a büntetés összege 10% késedelmi kamattal növekszik. A fenti intézkedések részei annak a javaslat-csomagnak, melyet azután dolgoztak ki, hogy az augusztus folyamán, a tengerparton tartott ellenőrzések során kirívóan sok szabálytalanságot észleltek.

Az államtitkár különleges normatívák kidolgozását is javasolta azokra az esetekre, amikor az építkezés turisztikai övezetekben zajlik, és alapot nem igénylő ideiglenes, lebontható építményről van szó, melyekhez a minisztérium és a területileg illetékes adminisztrátor engedélye szükséges, és a nevezettek képviselői minden előzetes értesítés nélkül végezhetnek ellenőrzéseket. Javasolta továbbá, hogy ne fizessék a munkanélküli segélyt azok számára, akik meghatározott, vagy meghatározatlan időre munkát vállaltak, viszont a munkába állás idejét ne az azt követő 20 napon belül kelljen bejegyezni, hanem előtte. Az egyéni munkaszerződések egy másolatát a munkahelyen kell tartani, hogy ellenőrzések alkalmával fel lehessen mutatni. A tengerparton augusztus 14 és 28 között tartott ellenőrzések alkalmával 1,5 millió lejnyi bírságot szabtak ki, elkoboztak 3.725 gramm “értékes fémet” 90 ezer lej értékben, továbbá lefoglaltak olyan árukat, melyek eredetét nem tudták bizonyítani.