ERDON Helyi hírek

2008.09.26. 12:17

Építkezés és lelki építkezés

<p>Nagyvárad - A Nagyvárad-Rogériuszi Református Egyházközség hozzákezdett a templom és torony után az épületkomplexum további részének az építéséhez, közölte Kerekes József lelkipásztor.</p>

Ezidáig a templommal és a toronnyal a rogériuszi reformátusok épületkomlexumának 40 százaléka készült el. Most nekifogtak a fennmaradó rész kivitelezéséhez – mondta Kerekes József lelkipásztor. A kivitelező a Ferogar Impex cég Garnai Sándor vezetésével. presbitérium döntötte el, hogy folytatni kell az építkezést Pafka Ernő eredeti terve alapján. Az ifjúságnak, a presbitereknek, a nőszövetségi munkához, egyáltalán a növekedéshez szükség van az új helyiségekre, mondotta a lelkipásztor. Az egésznek lenne egy szociális és ifjúsági központ jellege is. „Nem nagyon van már olyan közintézmény, amely az egyházakon kívül különösebben mozgatná az ifjúságot. Igazából az egyház az, amely embertől emberig eljut. Nem az intézmény hivatalos jellegét adja, hanem lélektől lélekig.”


Költségek
Augusztus elején kezdődtek a földmunkák, akkor ásták ki a hatalmas alapot. Ezt követték a kézi ásásások, majd csütörtökön már a betonalap öntése is megtörtént részben. A presbitériumon kívül az építkezés mellé állt a gyülekezet, a nőszövetség, az énekkar is. Az ifjúság körében is szeretnék tudatosítani azt, hogy ez az övék is lesz.

A becsült költségvetés 600 ezer euró. Támogatást kaptak a Polgármesteri Hivataltól, amit a városi RMDSZ tanácsosai lobbizták ki – amit ezúton is megköszönt a lelkipásztor – 34,8 ezer lejt, amiből 20 ezer lejt már lehívtak. Remélhetőleg megkapják a különbözetet is. A vallásügyi államtitkárságról is van egy ígéretük egy jelentősebb összegre, amiből ebben az évben elvégezhetik az alapozási munkálatokat.


A gyülekezet önrésze
A gyülekezet önrészéről Kerekes József lelkipásztor a következőket mondta: „A kollégám egy háromszobás tömbházlakásban lakott a réti templom mellett. Ezt a kolléga tudtával, és jóváhagyásával sőt javaslatára eladjuk, az ebből befolyt összeg reménységünk szerint az építkezés teljes összegének a tíz százalékát jelenti majd. Ez jó indulási alap lesz.”

Jelenleg az egyháztagok száma 2200 körül van. Évi 50 lej az egyházfenntartói járulék. A presbitérium azt kérte a gyülekezettől, hogy ezen felül személyenként legkevesebb 10 lejjel járuljon hozzá az építkezéshez. A gyülekezett megértette ezt.


Adománygyűjtő akció
Pető Csilla 1993 óta alapító tagja, presbitere a Rogériuszi Református Egyházközségnek, 2008 februárjától a gondnoka két férfi társával együtt. Most lapunkon keresztül bejelentette: november 14-én egy nagyszabású jótékonysági koncertet tartanak a Szakszervezetek kultúrházában. Erre Tamás Gábor kolozsvári születésű Stockholmban élő előadóművészt hívták meg. A művesz elfogadta a meghívást. Fellép még a székelyhíti Tini dance. A befolyt összeget az építkezésre forditják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!