Egészségügy

2020.11.19. 09:34

Tiltakozik az RMDSZ a kórházak központosítása ellen

A decentralizáció fejlődést eredményezett, jó módszernek bizonyult. Csak azért, mert egyes helyeken nem találtak megfelelő személyeket a menedzseri tisztségekre, nem kellene ismét központosítani a kórházi rendszert – hangsúlyozta tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján Cseke Attila RMDSZ-es szenátor, korábbi egészségügyi miniszter.

Ciucur Losonczi Antonius

Cseke Attila felidézte: egészségügyi minisztersége idején, 2010-ben 435 kórházból 370-et sikerült decentralizálni. Ezt megelőzően a kórházakban összesen 1740 vezetői tisztség volt, általában egy menedzser és négy igazgató egy-egy intézmény élén, de olyan is előfordult, hogy tíz igazgató. Szerinte többek közt azért lenne kár ismét központosítani, mert ez óriási kísértést jelentene a nagy hatalommal felruházott miniszter számára, hiszen egy tollvonással leválthatna akkor bárkit, sok mindenki sorsa függne tehát tőle. Emellett sehol a világon nincsen olyan ember, aki hatékonyan tudna koordinálni és átlátni egy olyan nagy menedzseri rendszert, mint amilyen az egészségügyé, mivel fizikailag képtelenség, hogy mindenütt ott legyen, mindenről tudjon. Megjegyezte azt is: a decentralizációkor az állam adósságmentesen adta át a kórházakat a helyhatóságoknak, és többé nem kellett minden ügyet, papírmunkát Bukarestben intézni. Az önkormányzatok éltek a lehetőséggel, fejlesztettek, beruháztak. Országos szinten az utóbbi három évben megsokszorozódtak a befektetésekre költött összegek, Nagyváradon például tíz év alatt, 2010–2020 között körülbelül 150 millió lejt fordítottak az egészségügyre önkormányzati, központi és európai uniós forrásokból. A folytonosság is fontos szerepet játszott a korszerűsítésben, hiszen a megyei kórházat kilenc éve, a margittai városi kórházat több mint tíz éve, a szalontait pedig 16 éve ugyanaz a személy irányítja. A decentralizáció a román egészségügy legnagyobb reformja volt az elmúlt tíz évben, amely jelentős eredményekkel jár ott, ahol megtalálták a megfelelő vezetőt és hagyták dolgozni” – mutatott rá a honatya. Ezzel szemben a karácsonykői (Piatra Neamț) kórház élére, ahol a sajnálatos tűzeset történt, az egészségügyi miniszter nevezte ki menedzsernek egy temetkezési vállalatnak a vezetőjét, és az elmúlt egy évben nyolc kórházmenedzser vezette az intézményt. A sürgősségi állapot ideje alatt pedig három vezető váltotta egymást – tette hozzá.

Az RMDSZ prioritásként kezeli és kezelte az elmúlt tíz évben a kórházak felújítását. Minden évben sikerült, a javaslatunkra, erőforrásokat elkülöníteni erre a célra a központi költségvetésből. Ez a politikum feladata, a szakmai kérdéseket az orvosokra kell bízni” – fogalmazott Cseke Attila.

Az elmúlt évtizedben különben Romániának 12 kormánya, 11 miniszterelnöke és 13 egészségügyi minisztere volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában