Bűnös a 18 éves az autista hacker

Bűnösnek talált egy wellingtoni bíróság kedden egy új-zélandi tinit, aki a vádak szerint egy nemzetközi komputerbűnöző-hálózat vezetője volt.

Az ügyészség szerint a 18 éves Owen Thor Walker, aki egy hacker bűnszervezet központi figurája volt, világszerte több mint 1 millió számítógépbe hatolt be, amíg el nem kapták. A támadások célpontjai főleg bankok volt. Őrizetbe vételéig a 18 éves fiú és társai csaknem 20 év fél millió dollárt (csaknem 3 milliárd 300 millió forintot) emeltek le számlákról.

A nyomozás 2006-ban kezdődött, amikor támadás ért 50 ezer komputert az Egyesült Államokban, és az amerikai pennsylvania-i egyetem szervere összeomlott. A fiút tavaly novemberben tartóztatták le az FBI és az újzélandi rendőrség közös akciójával.

Walker, akit 6 vádpontban találtak bűnösnek és ezért 5 évre is rácsok mögé kerülhetne, valószínűleg mégsem kerül börtönbe. Mint a bíró elmondta, ennek oka, hogy az úgynevezett Asperger-szindróma nevű betegségben szenved. Ez az autizmus egy közepesen súlyos változata, márpedig az új-zélandi törvények értelmében ez esetben nem lehet börtönbe vetni.