Bulgáriának többet kell tennie a Schengen-tagságért

Bulgáriának többet kell tennie a technikai feltételek teljesítésénél, ha csatlakozni akar a Schengen-övezethez – nyilatkozta a holland Európa-ügyi miniszter csütörtökön Szófiában.

“A határok megnyitása és őrzése nyilvánvalóan nem csak technikai elvárások kérdése. Ez a jogállamiságról és az igazságügyi rendszer működéséről és képességéről is szól” – közölte Ben Knapen, miután tárgyalásokat folytatott Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszterrel.

Bulgária és Románia azt reméli, hogy még az idén csatlakozhatnak az ellenőrzést a belső határokon eltörlő schengeni megállapodáshoz. Ezt eredetileg tavaszra tervezték, de Franciaország és Németország megtorpedózta ambíciójukat, arra hivatkozva, hogy a két államnak többet kell tennie a korrupció és a bűnözés elleni küzdelemben. Az Európai Bizottság nyáron teszi közzé új jelentését a két országban zajló igazságügyi reformról és a korrupció megfékezésének eredményességéről. Knapen, aki szerdán Romániát is bírálta, közölte, hogy Hága a brüsszeli jelentés alapján alakítja ki majd véleményét.

“Számunkra alapvető annak biztosítása, hogy ezen a területen a fejlődés tartós, fenntartható és visszafordíthatatlan legyen, és azt akarjuk, hogy erről győzzenek is meg bennünket” – nyilatkozta a holland miniszter, aki nem vonta kétségbe Bulgária politikai szándékát, azt, hogy sikerre akarja vinni a reformokokat. Mladenov leszögezte, hogy országa akkor sem enged a szigorból, ha már csatlakozott a schengeni övezethez.

“A határellenőrzés a bolgár kormány prioritásai közé tartozik, az a saját biztonságunk szempontjából is fontos” – fűzte hozzá a külügyminiszter.