Buktatásra kész a PSD!

Buktatásra kész a PSD!
Románia – Mircea Geoana, a formáció elnöke bejelentette: hétfőn benyújtják a parlamentbe a PNL-RMDSZ-kormány elleni bizalmatlansági indítványukat. Bár nem ez az első határidő (az előző szeptember 10-e volt, de a PSD akkor nem nyújtott be semmit sehova), most úgy tűnik, a szocdemek komolyan gondolják.

Mi több, a PD-t a háttérből irányító Traian Basescu államfővel is tárgyaltak a mostani bejelentés előtt, s a megbeszélésről kiszivárgott: amennyiben a PSD indítványa nyomán megbunka a kormány, a PD kész lenne átvenni a kabinetet eddig alkotó két párt helyét. A demokraták vagy egyedül kormányoznának, vagy zsebpártjuk, a PLD segítségével, ám mindenképp a PSD hallgatólagos támogatásával, egészen a közeledő törvényhozási választásokig.
A PSD a most kormányon lévő pártokkal, a PNL-vel és az RMDSZ-szel is egyztetett, ám végül azt tudatta: nem folytat tárgyalásokat a PNL-vel a közös kormányzás lehetőségéről. A PSD úgy véli, hogy a PNL görcsösen ragaszkodik jelenlegi miniszteri és miniszterelnöki székeihez. A PNL is azt tudatta, hogy nem hajlandó közös kormányzásra a PSD-vel.

Megosztott támadók
Ismeretes az is, hogy magában a PSD-ben sincs egyetértés az indítvány kapcsán, s a benyújtáshoz szükséges összes aláírás sincs még meg. A szocdemek Iliescu vezette csoportja ugyanis attól tart, hogy közép- és hosszútávon épp az az PSD veszíthet most, amelyik kormánybuktatással próbálkozik. Ha ugyanis elbukik az indítvány, az nagy blamázs nekik. Amennyiben viszoint átmegy, de ennek nyomán a PSD-nek nem sikerül kormányra kerülnie, akkor a PD kényének kedvének lesz kitéve e párt. Ha pedig átmegy az indítvány és a bizonytalan helyzet előrehozott választásokat eredményez, akkor kényelmetlen helyzetbe kerülnek a szocdemek, mivel népszerűségük igen alacsony.

Kétesélyes
Ami az indítvány elfogadásának esélyeit illeti, nehéz állást foglalni. A PSD ugyanis egymagáben nem képes arra, hogy ezt átvigye. A PD szavazataira is szüksége van, de ezen voksokat nem veheti biztosra. A PRM is ingadozik, a PC önmagában túl kicsi a nagy testvérnek szükséges segítséghez, a PNL és az RMDSZ pedig nyilván nem szavazza meg az indítványt. E két utóbbi párt egyébként úgy véli, a dokumentum nem is fogja kiállni a voksolási próbát.

Szeghalmi Örs

 

Letölthető:
A bizalmatlansági indítvány véglegesített szövegtervezete [.pdf – 1,0MB]