Bukaresti tűzvész – További sérültek haltak meg, köztük az együttes basszusgitárosa

Alexandru Pascu, a Goodbye to Gravity basszusgitárosa
Alexandru Pascu, a Goodbye to Gravity basszusgitárosa
Az október 30-i bukaresti tűzvész további három sérültje halt meg az utóbbi 24 órában, köztük annak a rockegyüttesnek a basszusgitárosa, amelyiknek a koncertjén bekövetkezett az immár 53 áldozatot követelő tragédia – közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökség.

A válságos állapotban lévő Alexandru Pascut, a Goodbye to Gravity basszusgitárosát a család kérésére szerda este Franciaországba szállították gyógykezelésre, ám a zenész a párizsi repülőtéren életét vesztette. Az öttagú együttesnek így már csak egyetlen tagja, Andrei Galut énekes maradt életben, akit a hollandiai Beverwijkben ápolnak súlyos sérülésekkel.
Csütörtökre virradó éjszaka másik két, Bukarestben ápolt sérült vesztette életét: egyik Madalina Strugaru, az együttes még életben lévő énekesének barátnője volt.
A tűzvészben megégett és füstmérgezést szenvedett több mint 150 sebesült közül 36-ot indítottak útnak a román légierő és a NATO kórházrepülőivel külföldi kórházak felé, amelyek – az érintettek családjának kérésére – átvállalták kezelésüket. A külföldre irányított sérültek közül nyolcan (egyesek már útközben) életüket vesztették. Bukarestben a tűzvész 71 sérültje fekszik még kórházban, közülük 15-nek az állapota súlyos, életveszélyes.
A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. A tragédia helyszínén 26-an haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.
A helyszínen talált áldozatok többségének halálát a belélegzett mérgező gázok (szénmonoxid és ciánszármazékok) okozták. A kórházban ápolt súlyos égési sérültek felépülési esélyeit illetően, az orvosok már korábban figyelmeztették a közvéleményt, hogy az első hét után kritikus időszak következik, amikor szövődmények léphetnek fel. Az áldozatok nemcsak a megégett légutak és bőrfelületek miatt vannak életveszélyben, hanem az elszenvedett mérgezés utóhatásai miatt is.