Bukaresti tűzvész – Őrizetbe vették a kerület volt polgármesterét

Bukaresti tűzvész – Őrizetbe vették a kerület volt polgármesterét
Őrizetbe vette pénteken a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Cristian Popescu Piedonét, Bukarest negyedik kerületének két nappal korábban lemondott volt polgármesterét, aki kiállította a múlt heti, 32 halálos áldozatot követelő tűzvészben leégett Colectiv klub működési engedélyét.

A DNA csütörtökön vette át a vizsgálatot a legfőbb ügyészségtől a szórakozóhely működési engedélyének kiadása és a dokumentumban foglalt feltételek betartatása ügyében. A vádhatóság többórás kihallgatás után péntek éjszaka elrendelte Piedone őrizetbe vételét, és előzetes letartóztatását kezdeményezte.
Az ügyészek szerint a volt elöljáró a tűzrendészeti szabályokat figyelmen kívül hagyva, törvénytelenül adott működési engedélyt a klubnak, és ezzel hivatali visszaélést követetett el, amellyel több mint 60 ezer lejnyi (4,2 millió forint) jogtalan haszonhoz juttatta a részvényeseket.
A klub tulajdonosait már kedden előzetes letartóztatásba helyezték.
Pénteken őrizetbe vették annak a pirotechnikai cégnek a tulajdonosait és alkalmazottait is, amely a végzetesnek bizonyult tűzijátékot rendezte a múlt pénteki rock-koncerten. A Colectiv klubban dolgozó pirotechnikusokat gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, a cég két részvényesét pedig azzal, hogy a tragédia hajnalán megpróbálták eltüntetni az őket terhelő bizonyítékokat.
Október 30-án este ütött ki tűz a Bukarest belvárosában lévő klubban, az ott szórakozó több száz ember azonban nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen, hatan pedig a kórházba szállításuk után meghaltak, 127 embert továbbra is égési sérülésekkel és füstmérgezéssel ápolnak a bukaresti kórházakban, közülük 84-et továbbra is súlyos állapotban vannak.
Már a tragédia másnapján kiderült: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. A román előírások szerint a teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen használható ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés – feltehetően takarékossági okokból – gyúlékony anyagból készült.
A Colectiv klub tulajdonosai úgy kerülték meg a tűzoltósági engedély igénylését – amelynek megszerzésére nem lett volna esélyük – hogy egy 80 ülőhellyel rendelkező terem működtetésére kértek és kaptak engedélyt a kerületi polgármesteri hivataltól. A törvény értelmében csak a 100 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyeknek kell a tűzoltóságtól is engedélyt kérniük. Az egy éve működő Colectiv klubban rendszeresen tartottak olyan koncerteket, amelyeken több százan vettek részt.