Bukaresti tüntetés: Éjjel két óra körül véget ért a tüntetés a Victoriei téren

Fotó: Agerpres
Fotó: Agerpres
Szombatra virradóan, éjjel két óra körül véget ért a diaszpóra által kezdeményezett tüntetés a Victoriei téren, amelyen több alkalommal is összecsaptak a tiltakozók és a rendfenntartó erők.

A tér közepén csak néhány tucat tüntető és jelentős számú csendőri erő maradt. A tiltakozás péntek délben kezdődött, amikor néhány száz személy gyűlt össze a kormány épülete előtt, akik Románia és az Európai Unió zászlóit lengették, és kormány és Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenes jelszavakat skandáltak, úgymint: ‘Le a PSD-vel!’, ‘Tolvajok!’, ‘Mondjatok le!’, ‘Előrehozott választásokat!’, ‘Vigyen el a DNA!’, ‘Büntetőügyesek nélkül!’.

Az első incidensekre délután került sor, amikor a tiltakozók egy része megpróbálta áttörni a kormány épülete köré emelt védőkorlátot. A rendőrség könnygázzal próbálta távol tartani az embereket az épülettől. Amikor a tüntetők száma nőni kezdett, lezárták a forgalmat a környező utcákban.

Miután az erőszakos cselekedetek tovább szaporodtak, a csendőrség felszólította a békésen tüntető embereket, hogy álljanak félre az első sorokból, mert a mögöttük lévő agresszív elemek ‘élő pajzsként’ használják őket. Utólag a rendőrség bejelentette, hogy a téren egyes labdarúgó csapatok szurkolótáborának agresszivitásukról ismert tagjai jelentek meg, és felszólította a tiltakozókat, hogy határolódjanak el ezektől.

21 óra körül, amikor egyes becslések szerint a résztvevők száma elérte a 60.000-et a résztvevők telefonjuk felgyújtott lámpája mellett elénekelték a román himnuszt. Az incidensek ezt követően is folytatódtak, a rendfenntartó erők többször is használták a felszerelésükhöz tartozó könnygázspray-t.

Egy adott pillanatban egy csendőrosztag behatolt a tömegbe, a tiltakozók különböző tárgyakkal dobálták őket, egy csendőrnőt pedig több személy bántalmazott.
Csendőrség utólag bejelentette, hogy a nőt fejsérüléssel és nyakigerinc-törés gyanújával kórházba szállították. Végül a csendőrök könnygázzal és vízágyúval feloszlatták a tömeget a téren, a résztvevőket a szomszédos utcákba szorították vissza. A sarkokat lezárták, hogy az emberek ne tudjanak visszatérni a térre.

Az összecsapások éjfél körülig tartottak, a rendfenntartóknak végül sikerült eltávolítaniuk a környékről a zavargást keltő csoportokat. A katasztrófavédelem információi szerint összesen 440 személy, köztük 24 csendőr szorult orvosi ellátásra a téren, 65 személyt, köztük kilenc csendőrt kórházba szállítottak.

www.agerpres.ro

Címkék: ,