Bukaresti orvos-fotósok tárlata

Bukaresti orvos-fotósok tárlata
Július 29-én, szerdán este bukaresti orvos fotóművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a nagyváradi Euro Foto Art Galériában. A tárlat augusztus 16-ig látogatható.


Július 29-én, szerdán este megtartott tárlatmegnyitón mutatkoztak be a váradi fotóművészetet kedvelők előtt a bukaresti Orvosok Fotóművészeti Klubbjának – ARFOMED tagjai. A váradi Euro Foto Art Galériában 101 különböző műfajban és technikával készült fekete-fehér és színes fotót állítottak ki. A meghívottakat és megjelenteket Tóth István AFIAP, az Euro Foto Art Egyesület elnöke köszöntötte. Felidézte, hogy az egyesület július elején ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Mint elmondta a 25 év alatt összesen 500 kiállítást szerveztek, így a szerdai orvos fotóművészek kiállítása az egyesület történetének 501-ik tárlata. Tóth István elmondta azt is, hogy a bukaresti ARFOMED fotóklubbal partnerségi szerződést írtak alá, az ezt igazoló díszoklevelet pedig az alkalmon át is adta dr. Mircea Cintezănak, a fotóklub elnökének, akit a váradi egyesület tiszteletbeli tagjává is kineveztek.

Orvosok fotóklubja

Az ARFOMED fotóklub megalakulásáról és történetéről Mircea Cinteză beszélt. Mint elmondta, a fotóklubot 2006-ban alapították meg, követve az egykori bukaresti orvos fotóművészek hagyományait. A fotóklub évente legalább egyszer szervez kiállítást a tagok munkáiból, ezeknek legtöbbször a Bukaresti Történelmi Múzeum ad otthont. Mint elmondta, fontos, hogy az emberek nyitott szemmel járjanak és meglássák az élet apró szépségeit. Végezetül hozzátette, hogy megtiszteltetésnek veszik, hogy fotóklubjuk Nagyváradon állíthat ki, ami véleménye szerint Románia fotóművészeti fővárosa. Az alkalmon beszédet mondott dr. Ramona Novicov műkritikus is, kifejtve, hogy az orvosoknak szükségük van arra, hogy a művészeten keresztül kiszabaduljanak a mindennapi feszültségből. Végezetül hozzátette, hogy szeretné, ha Nagyváradon is létrehoznának egy orvosoknak szánt művészeti szalont, ahol a művészetileg is tehetséges orvosok bemutathatnák alkotásaikat. A kiállításmegnyitón jelen volt dr. Silviu M. Corbu váradi onkológus, aki szintén az ARFOMED tagja és akinek munkái megtekinthetők a tárlaton. A szerdai megnyitón közreműködött Lucian Maliţa – hegedű és Thurzó Sándor József – brácsa. A kiállítás augusztus 16-ig látogatható, hétköznapokon 8-19 óra között. A belépés ingyenes.

P. Nagy Noémi