Bukaresti lapok az USL kétharmados győzelméről

Bukaresti lapok az USL kétharmados győzelméről
Traian Basescu államfővel szembeni büntetőszavazatokból szerzett kétharmados többséget a vele konfrontálódó, kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) – állapították meg egybehangzóan a szerdai román lapok, amelyek azonban pártszimpátiáik szerint viszonyulnak a vasárnapi parlamenti választások eredményéhez.

 

Az USL hivatalos szócsövének tekintett Jurnalul National vezércikkét a korrupció miatt elítélt, börtönbüntetését töltő Adrian Nastase volt miniszterelnök jegyezte, aki szerint a nyári népszavazás nyomán legitimitás nélkül maradt államfő ellen szavaztak az emberek.

A szerző szerint az USL nagy arányú győzelme a jobboldali kormányok “szociális népirtása” elleni tiltakozásnak köszönhető. Nastase szerint Basescu nem értett meg semmit abból, hogy Amerikában sem az ötvenes évek hidegháborús időszakának visszatérését sejtető jelölt nyerte az elnökválasztást, és idejétmúlt már úgy beállítani Románia problémáit, mintha most kellene a Kelet és a Nyugat, Oroszország és az Európai Unió között választania.

“Románia már Iliescu és Constantinescu (volt államfők) idején meghozta stratégiai döntéseit a NATO-hoz és az EU-hoz való csatlakozásról, és ehhez nem volt szükség Basescu impulzusaira. Románia nem mehet tovább a hidegháború iránti nosztalgia útján, csak azért, hogy Basescu kinyilvánítsa hűségét külföldi támogatói iránt” – vélekedett Adrian Nastase.

A jobboldali Romania Liberában cikkírója azt fejtegette, hogy a Basescu elleni ellenszenvet és a megszorító intézkedések miatti közfelháborodást az USL olyan politikusok legitimálására használta, akik a korrupció elleni harc leállításában érdekeltek.

“Az USL megszerezte a választói felhatalmazást Victor Ponta, Crin Antonescu, Liviu Dragnea és Dan Voiculescu Európa-ellenes, reformellenes politikai diskurzusához, amely rendkívül agresszív azokkal szemben, akik a korrupció elleni harcot tekintik a román társadalom egyetlen gyógyszerének. Innen már csak egy lépés, hogy a társadalmi meggondolatlanságot népakaratként állítsák be, és kiüldözzék Romániából a korrupció elleni harcot, miként a 90-es évek elejének Nemzeti Megmentési Frontja elüldözte az országból a királyt” – vélekedett a Romania Libera cikkírója.

A jobb- és baloldallal szemben egyaránt kritikus hangvételű Gandulban Cristian Tudor Popescu arról írt: még szerencse, hogy nem az USL által nyáron megszavazott, de a normakontrollon elbukott választási törvény alapján szervezték a voksolást, mert az egyfordulós többségi rendszerben az USL győzelme a száz százalékhoz közelített volna.

“Az igaz, hogy akkor nem lett volna szükség újabb bőrfotelekre az extra ülepek számára, de ismét a Nagy Nemzetgyűléshez tértünk volna vissza, 23 évvel Ceausescu után” – ironizált a szerző, kifejezve reményét, hogy így legalább bejutott néhány ellenzéki politikus is a parlamentbe, akik a demokrácia megmentésének reményét jelentik.

Címkék: ,