Bukaresti kisebbségvédelmi államtitkár: az anyanyelvű oktatás visszaszorítása beolvadáshoz vezet

Laczikó Enikő, a bukaresti Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) államtitkári rangú vezetője
Laczikó Enikő, a bukaresti Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) államtitkári rangú vezetője
Az anyanyelvű oktatáshoz való jog visszaszorítása az első lépés az asszimiláció útján – mutatott rá Laczikó Enikő, a bukaresti Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI) államtitkári rangú vezetője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A bukaresti kormány főtitkárságán működő kisebbségvédelmi hatóság vezetője a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa oktatási bizottsága előtt beszélt arról: súlyos következményei lehetnek annak, hogy a döntéshozók egyre gyakrabban a kisebbségek anyanyelvű oktatásának jövőjét megkérdőjelező intézkedéseket hoznak.
A DRI vezetője szerint a román kormány konzultatív testületeként működő Nemzeti Kisebbségi Tanács felelőssége az, hogy egyebek mellett az oktatásra vonatkozó kisebbségi jogok tiszteletben tartását is figyelemmel kövesse.
“Az oktatáshoz való jog az állampolgár alapvető joga. Az anyanyelvű oktatás pedig az az eszköz, amely révén nemzeti önazonosságunkat őrizhetjük meg. Anyanyelve nélkül azonban a nemzeti kisebbséghez tartozó egyént a többségi nemzetbe való beolvadás veszélye fenyegeti” – idézte az államtitkárt a DRI közleménye.
Laczikó Enikő szerint az utóbbi időben a különböző döntéshozók egyre gyakrabban állítanak akadályokat a kisebbségi oktatás útjába, miközben ezeket minden alkalommal a fenntarthatósággal indokolják, egyben azt is megjegyzik, hogy az intézkedés nem az illető nemzeti kisebbség ellen irányul.
“Ezzel szemben én úgy gondolom, hogy a nemzeti kisebbségi jogok bárminemű visszaszorítása súlyos következményekkel járhat. Ezért a mi közös felelősségünk az, hogy megharcoljunk ezekért a jogokért és minden esetben a közösségeink szükségletei szerint alakítsuk tovább a kisebbségi jogvédelmi rendszert” – hangoztatta a rendezvényen a bukaresti kormány kisebbségvédelmi államtitkára.
Március 15-én Catalin Chereches polgármester Nagybánya egyetlen magyar nyelvű iskolájának, a Németh László Elméleti Líceumnak a felszámolását helyezte kilátásba az ott zajló oktatás szerinte gyenge minőségére hivatkozva. Hétfőn a román alkotmánybíróság a parlament iskolaalapítási jogát elvitatva megsemmisítette azt a törvényt, amellyel a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapítását próbálta elérni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

(MTI)