Bukarestbe látogatott USA uniós nagykövete

Fotó: inquamphotos.com
Fotó: inquamphotos.com
Az Amerikai Egyesült Államok kész segíteni Romániát minden, a jogállamiságot érintő kérdésben – jelentette ki csütörtökön Gordon Sondland, az USA európai uniós nagykövete, aki csütörtökön Bukarestben tett látogatást.

,,Az Amerikai Egyesült Államokat nagyon foglalkoztatja a jogállamiság kérdése, és nem csak a kézenfekvő okokból – éspedig, hogy nem lehet civil társadalomról beszélni jogállam nélkül. Nagyon nehéz kedvező befektetési körülményeket kialakítani egy olyan országban, ahol azok, akik tőkéjüket készülnek kockáztatni, nem tudják, melyek a szabályok, vagy ami még rosszabb: azzal szembesülnek, hogy a ma még érvényes szabályok holnapra megváltoztak, miután már kockáztatták pénzüket. A jogállamiság kulcsfontosságú, és hogy ez mennyire foglalkoztat minket, azt jól példázza, hogy a legfőbb ügyész (William Barr, az USA legfőbb ügyésze – szerk.megj.) meghívta az önök igazságügyi miniszterét, ez is látogatásom egyik oka: beszélni az Amerikai Egyesült Államokba szóló meghívásról, és továbbra is együtt dolgozni vele és csapatával” – mondta Sondland.

Az USA uniós nagykövete arról is beszélt: konzultatív jelleggel egy ütemtervet is kidolgoztak, amely azokat az intézkedéseket sorolja fel, amelyek az USA álláspontja szerint erős jogállamot biztosíthatnak.

A diplomata beszámolója szerint bukaresti vizitjének programpontjai között szerepelt egy találkozó Klaus Iohannis államfővel, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és az igazságügyi miniszterrel is. ,,Látogatásunk egyik célja segítséget nyújtani bármely, a jogállamot érintő kétértelműséggel kapcsolatban, hogy Románia vendégszeretőbbé váljon nemcsak az amerikai cégekkel, hanem minden nyugati céggel szemben, amelyek következetességet és biztonságot igényelnek a vonatkozó jogszabályok terén” – mondta.

Sondland kifejtette: az USA azért nem ért egyet a Nord Stream 2 projekttel, mert azt az oroszok politikai befolyás megszerzésére használhatják fel. Az USA azt akarja, hogy Európának több energiaforrás álljon rendelkezésére, és energetikai szempontból függetlenné váljon, mondta a nagykövet.

 

www.agerpres.ro