Bukarest: felelősségre akarják vonni a csendőrséget

Szerda este Bukarestben is tüntettek
Szerda este Bukarestben is tüntettek
Hat személyt, köztük egy német újságírót is előállítottak a hatóságok szerda este, a bukaresti Victoriei téren tartott demonstráció közben.

A fővárosi csendőrség közleménye értelmében a szerda esti incidensek nyomán bekísért személyeket 7.500 lejre bírságolták meg. A német újságírót állítólag azért állították elő, mert megpróbálta áttörni a csendőrkordont. A közlemény szerint a férfin volt egy PRESS feliratú kitűző, de nem tudta hivatalos irattal igazolni, hogy valóban újságíró. ,,A Román Csendőrség megbírságolja a nem megfelelő magatartású személyeket, függetlenül attól, hogy milyen minőségükben vannak jelen az eseményen. Jelen esetben a férfi át akarta törni a csendőrkordont, ezért bekísérték a rendőrségre, ahol 500 lejes bírságot szabtak ki rá” – mutat rá a közlemény.

Indokolatlan keménység

Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői a belügyminiszter és a csendőrparancsnok meghallgatását kérik, miután meglátásuk szerint indokolatlan keménységgel léptek fel szerda este Bukarestben a kormány ellen tüntetőkkel szemben, többek között könnygázt és paprikasprayt is bevetettek. Ovidiu Raeţchi, a parlament védelmi bizottságának alelnöke indítványozta, hogy a bizottság következő ülésén hallgassák meg Carmen Dan belügyminisztert és az akcióban résztvevő csendőrkülönítmény parancsnokát. Ugyanakkor kivizsgálást kezdeményez, hogy történt-e politikai nyomás a csendőrségre, hogy aránytalan mértékben használjon erőt a tüntetőkkel szemben. Ionel Dancă, a PNL szóvivője a ‘támadási parancsot kiadók’ azonnali lemondását kérte, azokkal a ‘funkcionális analfabétákkal együtt’, akik engedélyezték, hogy a csendőrség ‘túlzott brutalitással’ lépjen fel a Dragnea és Popescu-Tăriceanu ‘marionett kormánya’ ellen ‘békésen tüntetőkkel’ szemben.

www.agerpres.ro