Buddha-szobor serpenyőben…

Buddha-szobor serpenyőben…
Égett olaj és sült hús szaga terjeng a levegőben, minden harmadik nézelődő tejfölös lángos mögül pásztázza az árusok portékáit. Autentikus román muzsika szól kazettáról, pár asztallal távolabb pedig indián dallamokat észlelni.

A két műfaj fúziójának végeredménye, hogy az ember lánya/fia saját gondolatait sem hallja. Ez akár arra is szolgálhat, hogy az egyének gondolkozás nélkül vásároljanak. Igen, a nagyváradi ócskapiacon jártam. A vasárnapnak mindig jellegzetes energiái vannak, főleg ha a bolhapiacot is beiktatjuk a napi programba. Hogyan is fogalmazhatnánk meg, hogy mi kapható ezen a piacon? A megfelelő szó: minden.

Hölgyek, akiknek szoknyáján a színskála összes árnyalata fellelhető, fakanalakat nyomnak arcunkba, ha pedig azt látják, hogy nem sikerült felébreszteni a háziasszonyt bennünk, olcsón kapható eredetinek titulált parfümmel kecsegtetnek. Vannak árusok, akik a padláson porosodó és megunt holmikat hozzák el nekünk. Ők szeretnének megszabadulni ezektől, de elképzelhető, hogy valakinek még ereklyét jelenthet egy Jóbarátok videokazetta. Vannak, akik a könyvespolcokat csupaszították le és a detektív ponyváktól a régi középiskolás tankönyvekig bármit találhatunk náluk. Ott van még a rész, ahol halomban állnak a ruhák és árusaik rekeszizmot megdolgoztatva üvöltik, hogy: „kedvezmény, minden egy lej”. Itt sokan átszellemülten túrnak, látszik, számukra megszűnt a téridő kontinuum. Hosszú sorok telis-tele lábbelivel, van ahol pontosan elrendezve, máshol csak egyszerűen kiborítva a betonra, esélyes, hogy körömgomba is az akció része. Antik bútordarabok, bakelit lemezek, használt autók, rongyosodó napszítta férfimagazinok, alkatrészek, háztartási eszközök, háziállatok… Nem is értem miért kezdtem felsorolásba. Átfogó leírást adni arról, hogy mit találunk az ócskapiacon, képtelenség. Felülmúlja a képzelet kapacitását, hogy mire bukkanhatunk a sorok között csámborogva. Ez akkor fogalmazódott meg bennem mikor egy edényekkel megpakolt dobozból Buddha nevetett rám.

Életképek

Az ócskapiac tehát kötelező vasárnapi program még akkor is, ha nem tervezünk pénzt költeni, mert valódi életképeket és karaktereket találunk itt. Szalmakalapos egyének napszemüvegben, ég felé irányuló gallérral alkudoznak rendíthetetlen magabiztossággal, vagy idős nénivel találkozunk, ki elhalványodott ajkaira barna rúzzsal erősített rá, ősz hajának lila tincseit napernyő árnyékával védi s cigarettával szájában várja, hogy valaki végre értékelje giccsbe áthajló régi ékszereit. Bevallom, én voltam az ő embere.

Főcze Tímea

Címkék: ,